Procurorul General al RM: Procuratura Anticorupţie şi PCCOCS au învinuit şi arestat persoane ilegal

Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/I.Dodon)

Procurorul General de la Chişinău, Alexandr Stoianoglo potrivit analizelor efectuate la Procuratura anticorupţie (PA) şi cea pentru combaterea crimei organizate şi cauze speciale (PCCOCS), a identificat cazuri de deschidere a unor dosare fără a avea o bănuială rezonabilă, în baza unor rapoarte fără suport factologic, confirmare documentară şi probatorie, doar în scopul efectuării interceptărilor şi altor măsuri speciale de investigaţii.

Acesta susţine că s-au atestat multiple cazuri de pornire a urmăririi penale pe componente de infracţiuni materiale în lipsa prejudiciului clar constatat, în special în cazurile infracţiunilor de abuz în serviciu.

„Ordonanţele de pornire pe dosarele de evaziune fiscală nu conţin date obligatorii privind cuantumul exact al impozitelor de la plata cărora s-ar fi eschivat persoana.

În spatele multor dosare din această categorie stau atacuri asupra mediului de afaceri şi concurenţă neloială, cu abuzuri din partea organelor de drept”, a declarat Procurorul General în cadrul unei conferinţe de presă susţinute luni, 20 ianuarie.

Alexandr Stoianoglo a notat despre tergiversarea urmăririi penale pe perioade extrem de îndelungate de timp (chiar mai mulţi ani de zile), ceea ce ar fi creat consecinţe grave pentru administrarea probelor.

Astfel, pe un dosar penal privind traficul de copii PCCOCS a stagnat urmărirea penală, încât din luna mai 2017 nu a fost efectuată nicio acţiune de urmărire penală. Mai mult, PA şi PCCOCS menţineau calitatea de învinuit a persoanelor pe perioade excesive, ţinându-i intenţionat în stare de stres şi frică.

De asemenea, în activitatea ambelor procuraturi specializate pe diferite categorii de infracţiuni au fost stabilite cazuri de punere neîntemeiată sub învinuire şi arestări ilegale.

„În mai multe cazuri investigate de PCCOCS pe cauze privind infracţiuni economice - evaziune fiscală, practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător sau contrabandă, au fost reţinute şi arestate neîntemeiat mai multe persoane care au fost ţinute în arest preventiv diferite perioade de timp, chiar şi de 5 luni, ca ulterior, din lipsă de probe, să fie scoase de sub urmărire penală”, a adăugat procurorul precizând că au fost stabilite şi cazuri de aplicare a standardelor duble de calificare a faptelor.

Şeful Procuraturii Generale a ţinut să sublinieze că în rezultatul verificărilor efectuate, activitatea de serviciu a mai multor procurori din cadrul Procuraturii Anticorupţie şi PCCOCS pot constitui abateri disciplinare grave de aceea vor fi verificate în cadrul procedurilor disciplinare, iar în privinţa unor procurori a fost deja sesizat Consiliul Superior al Procurorilor.

„În privinţa cazurilor de încălcări grave, care au dus la ingerinţe importante şi disproporţionate în drepturile omului, vor face obiect de investigare în cadrul procedurilor penale”, a conchis Alexandr Stoianoglo.