Produsele alimentare pentru Ianukovici erau testate în laboratoare speciale, valorând milioane de hrivne

Viktor Ianukovici
Viktor Ianukovici (Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Getty Images)

De teamă să nu fie otrăvit, Viktor Ianukovici - preşedintele ucrainean destituit din funcţie la sfârşitul lunii februarie în urma unei mişcări de contestare fără precedent de la obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991 - cerea ca toate produsele alimentare să fie verificate în prealabil. Un alt lider care se teme că mâncarea i-ar putea fi otrăvită este Vladimir Putin, informează postul de televiziune ucrainean TSN.

În acest scop, la Mejigorie, fosta sa reşedinţă din afara Kievului, a fost amenajat un laborator ultramodern. Erau supuse testelor, în special, preparatele din peşte şi o varietate mare de delicatese marine, potrivit aceluiaşi canal media. De fapt, toate alimentele care ajungeau pe masa fostului preşedinte ucrainean erau testate pentru nitraţi, antibiotice, metale grele şi otravă.

În total, în laboratorul de la Mejigorie activa o echipă compusă din opt experţi, toţi oameni de ştiinţă. Potrivit acestora, Ianukovici era panicat ca nu cumva să fie otrăvit, astfel încât erau verificate cu deosebită atenţie peştele, laptele şi legumele.

Fructele de mare îi erau aduse cu avionul din Grecia, dar, cel mai mult, Ianukovici iubea peştele de mare - somon, păstrăv şi doradă. Ultimul transport de peste la Mejigorie datează din 18 februarie, când pe Maidan (Piaţa Independenţei din centrul Kievului) mureau manifestanţi în confruntările cu scutierii care apărau regimul său, remarcă postul de televiziune menţionat.

Echipamentele din laboratorul secret al lui Ianukovici valorează milioane de hrivne. Unii experţi locali spun că astfel de dotări nu are nicio instituţie de stat din Ucraina. Şi în Europa, nu sunt mai mult de zece astfel de laboratoare.