Proeminentă jurnalistă Al Jazeera: asasinarea ambasadorului rus justificată de crimele comise de Rusia în Siria

O membră a comitetului de conducere al companiei internaţionale de ştiri Al Jazeera a declarat că asasinarea ambasadorului rus în Turcia a avut loc ca urmare a contribuţiei Rusia la măcelul din războiul civil sirian.
Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera.
Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)

Ambasadorul rus în Turcia a fost împuşcat mortal în Ankara de către un fost poliţist turc care a strigat “Nu uitaţi de Siria! Nu uitaţi de Alep! ... Cât timp oraşele noastre nu vor fi sigure, nu vă veţi bucura nici voi de securitate. Toţi cei implicaţi [în războiul sirian] vor plăti un preţ. Doar moartea mă poate lua de aici”.

După publicarea ştirii privind moartea ambasadorului, peste 24 de mesaje legate de atacul din Ankara au fost postate pe Twitter de un cont cu numele dr. Elham Badar, o proeminentă jurnalistă din Qatar şi membră a comitetului de conducere a companiei internaţionale de ştiri Al Jazeera. Unele mesaje susţineau că Badar consideră că “Rusia merită ceea ce este cel mai rău” din cauza rolului ei în războiul din Siria.

Uciderea ambasadorului Andrei Karlov a fost un “răspuns uman la barbaria rusă în Siria”, aparent a scris ea celor 14.000 de susţinători ai ei pe Twitter, împreună cu alte mesaje, repostări şi imagini care prezentau măcelul şi distrugerile provocate în oraşul sirian Alep, care a căzut în mâinile forţelor guvernamentale, susţinute de Rusia, după 4 ani de lupte cu forţele rebele.

“Această scenă se va repeta prin uciderea ambasadorilor altor ţări care au susţinut crimele comise de ruşi în Alep”, scrie într-un alt mesaj postat de Badar pe Twitter.

Începând cu luna iulie, oraşul sirian nordic Alep, ultima fortăreaţă majoră a luptătorilor rebeli în Siria, a fost asediat şi, începând cu luna septembrie, a fost supus unor bombardamente aeriene intense din partea forţelor aeriene ruse şi siriene, care au provocat moartea a peste 1.000 de persoane.

Atacarea şcolilor, unităţilor medicale şi a brutăriilor a declanşat puternice critici internaţionale şi unii observatori au declarat că bombardamentele ar putea fi considerate crime de război.

Asasinarea ambasadorului rus, văzută în mare parte ca un efort de subminare a cooperării turco-ruseşti privind viitorul conflictului sirian, a fost condamnată de liderii ambelor ţări, care au promis că vor colabora pentru a amplifica lupta împotriva terorismului.