Profesor de yoga reţinut în Rusia pentru “activitate misionară ilegală”

Prima victimă a legii Iarovaia? Un profesor de yoga din Rusia a fost acuzat că desfăşoară activităţi misionare, ilegale pe baza unei noi legi controversate
Piaţa Roşie din Moscova
Piaţa Roşie din Moscova (Oleg Nikishin / Getty Images)

Programatorul Dmitri Ugai a fost reţinut de poliţia din St. Petersburg în octombrie 2016, în timp ce susţinea un discurs la un festival despre filosofia din spatele yoga.

Ugai susţine că după 40 de minute de la începerea discursului, i s-a interzis să continue prelegerea, a fost urcat într-un automobil şi dus la o secţie de poliţie fără să fie informat despre cauza reţinerii.

Ugai, în vârstă de 44 de ani, a primit amendă pentru o presupusă activitate misionară ilegală, infracţiune administrativă prevăzută de legea "Iarovaia", numită după o frumoasă deputată din Rusia care a introdus o legislaţie extrem de controversată.

Procesul lui Ugai la tribunalul din St. Petersburg a început în 9 ianuarie, dar a fost amânat săptămâna viitoare, pe 18 ianuarie, a raportat agenţia naţională de ştiri Rapsi.

Legea Iarovaia, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin în iulie 2016, prevede restricţii pentru grupurile religioase şi "activităţi misionare" şi ar putea pune mari presiuni pe toţi cei care urmează altceva decât ce consideră guvernul rus a fi religii “tradiţionale”.

Fosta U.R.S.S avea un departament special în cadrul serviciilor secrete, care se ocupa cu studiul filozofiilor orientale şi al capacităţilor supranaturale ale unor subiecţi. Acesta, împreună cu apropierea de Asia, sunt printre motivele pentru care yoga este populară în Rusia. Chiar premierul Dmitri Medvedev a făcut la un moment dat aluzie că ar practica disciplina. În 2007, Medvedev a fost citat afirmând: “treptat reuşesc să stăpânesc yoga”.

Poliţia l-a reţinut pe Ugai la festivalul respectiv după ce a fost acuzat că este "călugăr misionar" de către Nail Nasibulin, un activist mai puţin cunoscut din St. Petersburg.

La începutul acestei săptămâni, Nasibulin a afirmat, pe portalul de ştiri Meduza, că Ugai “recrutează tineri în rândurile acestei organizaţii pseudo-hinduse, susţinând că sunt evenimente culturale”.

Discutând în aceeaşi zi cu reporterii, Ugai a declarat că ofiţerii de poliţie i-au cerut să semneze o foaie de hârtie goală, lucru pe care l-a refuzat. Ulterior a fost eliberat, fără să fie informat dacă s-au formulat acuzaţii împotriva sa.

Două luni mai târziu, Ugai a declarat că a aflat că fusese acuzat de desfăşurarea unei "activităţi misionare" ilegale pe baza dovezilor furnizate de trei martori, dintre care doi nu au fost prezenţi la discursul său.

Ugai susţine că este de religie hindu, dar neagă acuzaţiile privind activitatea misionară. “M-am bazat pe publicaţii speciale ce sunt folosite în toate universităţile unde se studiază filosofia indiană. N-am vorbit de nicio organizaţie religioasă şi nici nu am folosit nicio carte religioasă”, a afirmat profesorul de yoga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe