Profesorii din Moldova protestează în faţa Guvernului. „Vrem salarii majorate”.

După ce numeroşi profesori au ieşit marţi să protesteze în faţa Guvernului împotriva salariilor mici, Ministerul Educaţiei şi Guvernul promit soluţii şi solicită sindicatelor să renunţe la acţiunile de protest.
Protestul profesorilor din Moldova (protv.md)
Protestul profesorilor din Moldova (protv.md)

Zeci de profesori s-au adunat marţi, în faţa clădirii Sindicatelor de la Chişinău de unde au mers să protesteze la Guvern, solicitând majorarea salariilor în condiţiile în care salariul a rămas acelaşi din anul 2014. Profesorii au scandat în faţa Guvernului: „Vrem salarii majorate, vrem un trai decent!”, “Dreptate profesorului”, “Salvaţi Educaţia”, “Salvaţi viitorul copiilor”.

În replică, Ministerul Educaţiei anunţă că analizând toate revendicările sindicatelor din învăţământ consideră că aceste cerinţe sunt justificate şi susţine demersurile de majorare a salariilor cadrelor didactice, ale cadrelor didactice auxiliare şi nedidactice. În această ordine de idei, Ministerul Educaţiei îndeamnă cadrele didactice la dialog constructiv fără a perturba procesul de învăţământ, deoarece la ultima întrunire dintre reprezentanţii Guvernului şi Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au fost identificate soluţii pentru o mare parte din revendicări.

“Considerăm că este oportună modificarea Hotărârii de Guvern nr.381 din 13 aprilie 2006 cu privire la condiţiile de salarizare a personalului din unităţile bugetare prin care salariile de bază ale personalului nedidactic să fie revăzute, racordându-le la salariul minim pe economie de 2100 lei lunar”, anunţă Ministerul Educaţiei, potrivit unui comunicat de presă.

Faptul că au un salariu mic, în special tinerii specialişti, influenţează indirect asupra calităţii şi relevanţei educaţiei. Pentru a motiva tinerii specialişti şi a stimula cadrele didactice, Ministerul Educaţiei este în procesul elaborării unei noi metodologii de salarizare a cadrelor didactice şi de conducere bazată pe performanţe, care urmează să fie prezentată la începutul lunii februarie 2017.

În acest context, Ministerul Educaţiei susţine că a întreprins un şir de acţiuni în 2016 în vederea îmbunătăţirii situaţiei în domeniu şi îndeamnă cadrele didactice la dialog constructiv fără a perturba procesul de învăţământ.

Cu referire la revendicările înaintate autorităţilor de către Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei, şeful executivului de la Chişinău a menţionat luni, că cinci dintre cele şase solicitări au fost soluţionate, iar Guvernul urmează să aprobe, în curând, mai multe hotărâri în acest sens.

În acelaşi timp, Pavel Filip a anunţat că a dispus crearea Grupului de lucru pentru reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor. Acest grup urmează să facă o analiză complexă a sistemului, să vadă care sunt rezervele interne şi să vină cu propuneri concrete de îmbunătăţire a modului de salarizare a angajaţilor din toate sectoarele publice, inclusiv cel al educaţiei, sănătăţii şi culturii.

„Soluţiile nu se identifică la protest, ele se identifică în dialog. Vă propun să vă implicaţi activ in procesul de găsire a posibilităţilor de mărire a salariilor pentru angajaţii din sistemul educaţional. Dacă nu scoatem baricadele dintre noi, nu vom reuşi să găsim soluţii”, a conchis Primul ministru.

Precizăm că la începutul lunii ianuarie Consiliul General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ) din Republica Moldova au anunţat, prin intermediul unei hotărâri scrise, că în perioada 17-20 ianuarie intenţionează să desfăşoare acţiuni de protest, pichetând astfel clădirea Guvernului, iar Dumitru Ivanov, preşedintele FSEŞ, a accentuat că, de la declararea independenţei Republicii Moldova, nici o majorare de salarii pentru ramura educaţiei nu a fost obţinută fără proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe