Profesorii extrădaţi de SIS, încarceraţi într-un penitenciar de lângă Istanbul. CEDO cere explicaţii

În regim de urgenţă Guvernul trebuie să răspundă CEDO dacă a examinat reclamaţia cetăţenilor turci că ar putea fi torturaţi în Turcia, dacă au avut posibilitatea să conteste extrădarea sau dacă aceştia au solicitat azil politic în RM.
Părinţii elevilor de la liceul ”Orizont” protestează la Parlamentul R. Moldova, 7.09.2018
Părinţii elevilor de la liceul ”Orizont” protestează la Parlamentul R. Moldova, 7.09.2018 (facebook.com/liceul orizont)

Cei şapte angajaţi ai liceului moldo-turc ”Orizont” din Chişinău care au fost expulzaţi din Republica Moldova au ajuns într-un penitenciar de lângă Istanbul, susţin avocaţii lor.

Jurnalişti de la Chişinău au relatat că joi, 6 septembrie, o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” a efectuat o cursă privată spre Turcia. Avionul a venit de la Odesa, a decolat de pe Aeroportul Internaţional Chişinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe fostul aeroport militar Tekirdağ Çorlu, din apropierea Istanbulului. Ulterior, aeronava s-a întors la Chişinău, iar peste aproximativ două ore a operat cursa regulată a companiei Air Moldova pe traseul Chişinău-Istanbul. Este vorba de un Boeing 737-55S care aparţine unei companii armene. Nu se ştie cine a achitat costurile pentru zbor.

După ce avocaţii dascălilor expulzaţi s-au adresat în regim de urgenţă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, instanţa europeană a reacţionat imediat, cerând vineri autorităţilor moldovene explicaţii pe caz. Până la 5 octombrie 2018 Guvernul de la Chişinău este somat să răspundă dacă a examinat reclamaţia solicitanţilor că ar putea fi expuşi la un tratament inuman în Turcia, înainte de a decide extrădarea acestora, dacă cetăţenii turci au avut posibilitatea să conteste decizia privind extrădarea sau dacă ei au solicitat azil politic în Republica Moldova.

De menţionat că vineri, 7 septembrie, părinţii elevilor care învaţă la Liceul moldo-turc „Orizont” au protestat şi au scandat în faţa Parlamentului: „Eliberaţi profesorii capturaţi!”, „Vrem să învăţăm în pace!” şi „Nu ne vindeţi profesorii!”. Protestatarii au cerut autorităţilor explicaţii cu privire la motivul reţinerii, care, în opinia acestora, a avut loc cu încălcarea gravă a garanţiilor procedurale de azil. În faţa protestatarilor a ieşit vicepreşedintele Legislativului, Valeriu Ghileţchi care le-a promis că „a luat act de cele întâmplate” şi că săptămâna viitoare vor fi organizate audieri parlamentare cu invitarea conducerii Serviciului de Informaţii şi Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe