Programul de guvernare - "Statutul unui clan de bandiţi." Cartianu, în dialog cu Rezistenţa

Orice stat are o logică a lui, are reguli, legi. Nu şi la noi, unde corupţia a atins niveluri fără egal, politicienii fură cum nu s-a mai furat nicicând iar bugetul trebuie să suporte, pe lângă hoţie şi uriaşe pensii speciale. Colac peste pupăză, totul se petrece la "umbra" unui program de guvernare care va duce la grecizarea României, avertizează Grigore Cartianu.
Grigore Cartianu
Grigore Cartianu (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Trăim într-o ţară în care corupţia a atins cotele patologicului şi nesimţirea la fel. Furaţi pe toate părţile de politicieni veroşi care iau şpăgi de ordinul zecilor de milioane de euro, românii sunt puşi, în plus, să plătească şi pensii speciale unor pensionari de 42-43 de ani. Iar cele mai nesimţite pensii le au, culmea, parlamentarii, oameni care, într-o ţară normală, ar trebui să lucreze în folosul cetăţenilor, nu contra lor, a reieşit din lungul dialog purtat de jurnalistul şi scriitorul Grigore Cartianu cu reprezentanţii grupului Rezistenţa de pe Facebook, grup coagulat în urma protestelor anti-OUG 13.

Dacă este să privim însă şi la partea plină a paharului - căci întotdeauna avem şi aşa ceva - oamenii s-au trezit odată cu adoptarea OUG 13, am avut cele mai mari proteste nu de la Revoluţie încoace, ci din întreaga istorie a României şi am câştigat admiraţia unei lumi întregi. O altă veste bună este că - în opinia lui Cartianu - asistăm la sfârşitul lui Dragnea care, însă - atenţie! - va încerca să tragă România după el.

"Problema este că Dragnea e atât de cinic, capabil şi dispus să se agaţe cu ghearele de gâtul nostru să ne tragă după el dacă el se prăbuşeşte", consideră Cartianu.

Pentru a ieşi din această criză profundă în care ne zbatem, din starea unei ţări jefuite amarnic de corupţi şi în curs de "grecizare" - căci PSD ne vinde viitorul cu "programul" său care este de fapt "statutul unui clan de bandiţi" -, va trebui să ne mobilizăm la vot. Pentru că, fără un Parlament majoritar corect şi onest, treburile nu se vor putea schimba în această ţară, a mai rezultat din discuţie.

"Avem nevoie (...) de o majoritate parlamentară stabilă, sănătoasă, cinstită şi cu idei de reformare a României, clar! Cioloş a avut Guvern dar Parlamentul vocifera", declară Cartianu.

Redăm câteva dintre ideile punctate de jurnalist, de-a lungul discuţiei transmise live de Rezistenţa TV.

Pensiile speciale - Orice pensie specială e o anomalie, o furăciune, o lipsă de demnitate a acelei categorii

Discuţia pe pensiile speciale, în general, e scurtă. Poate s-or supăra unii militari, SRI-şti, miliţieni, jandarmi sau aviatori, dar spun aşa: orice pensie specială, din punctul meu de vedere, este o anomalie. Deci este o furăciune mai mică sau mai mare şi este o chestiune de lipsă de demnitate pe care o acorzi acelor categorii. (...) Adică faptul că unor categorii le spui “la voi n-o să socotim cât aţi contribuit, vouă vă dăm din pix atât”, este ne-înregulă treaba asta!

Pensiile nesimţite sunt (cele) de la 10.000 de lei în sus - asta e nesimţită rău - dar nesimţită poate fi de la 4-5.000 de lei în sus. De la 1000 de euro în sus e nesimţită, cu condiţia să nu se ţină cont de contributivitate. Dacă tu ai câştigat bani mulţi sau ai muncit în privat, ai dat, e logic să iei înapoi.

Parlamentarii au nu pensii speciale, ci cele mai speciale! Şi ştiţi de ce? (...) Până la Boc, chiar şi PSD-ul - cu Tăriceanu, cu tot - , au făcut că ai pensia specială dar optezi între ea şi pensia ocupaţională. Adică tu ai fost medic la viaţa ta sau profesor. Cât ai acolo? 2000 de lei. La Parlament cât era? 4500. Ok, o aleg pe aceea.

Şi după asta, au băgat ăştia acum, începând din 2015, Oprea şi cu Ponta. Ei au fost cu nenorocirea. Ei au spus aşa “pensia parlamentară se adună cu pensia ocupaţională, se cumulează”. Parlamentarii sunt şi avocaţi, sunt şi doctori şi profesori, ai văzut că unii predau, în ghilimele, la 3-4 universităţi. (...) Acum când s-au mărit lefurile parlamentare, s-au mărit proporţional şi pensiile. Deci nu mai e 2000 de euro pensia cu 3 mandate, cu 3 mandate acum e undeva la 8000 de lei, aproape s-a dublat.

Cât ne costă un pensionar special... cu o pensie "civilizată" de 20.000 de lei noi? 5 mii de euro, 60.000 de euro pe an. Dacă te pensionezi pe la 43 de an, mănânci pensie vreo 30 de ani, iese 1.8 milioane de euro, aproape 2 milioane de euro.

România este în curs de grecizare

(Avem) peste 7 luni de haos organizat, de anarhie bine ticluită. Este o anarhie pe care au vrut să o impună şi au şi impus-o. Orice stat are şi el o logică a lui, are nişte reguli, are nişte legi, nu, au dat peste cap totul! Au încercat cu justiţia şi oricum încearcă mai departe să o facă zob dar pe partea fiscală au nenorocit ţara.

România este în curs de grecizare şi spun voci foarte autorizate în privinţa asta. Ce numeau ei cu sfinţenie cumva la televizor, sfântul program de guvernare (...) şi acum ce vedem? Acest program de guvernare este un fel de statut al unui clan de bandiţi. Bandiţii au spus: “Mergem la întâmplare?”, “Nu, ne facem un statut!”.

În momentul în care tu te duci şi arunci cu bani, te întrebi “de unde au ăştia bani? Au dat peste peştera lui Ali Bababa şi nu ştim noi? Ăia, atât de haini au fost înainte, încât bani existau dar nu voiau să dea?”. Nu, e nebunie ce fac ăştia acum, sunt hoţi plus proşti.

Prostia lui Dragnea este că a crezut prea mult în acel Vâlcov, ăla cu lingouri în cavouri, cu tablouri în pereţi s.a.m.d. Nemernicul ăla şi acum e plătit de noi, consilier pe la Guvern, îl plătim noi pentru că ni l-au băgat pe gât, deşi el e judecat în vreo patru dosare grele, cu dovezi zdrobitoare împotriva lui. El a venit “hai, moşule, că te învăţ eu o şmecherie. Dublăm salarii, triplăm pensii”, “de unde?”, “lasă, că le dăm” şi mergând pe consum. Ei zic că “domne, dacă consumăm, banii se întorc la stat”. Nu, se întorc o părticică, TVA cu impozit, cei mai mulţi merg afară, că noi consumăm din import.

Asistăm la sfârşitul lui Dragnea

Se vede treaba asta şi dacă te uiţi la semnalele Antenei 3 şi RTV, ei ştiu acolo că trebuie să croiască acum alte personaje pe care să le scoată în prim-plan, sunt în prim-plan dar să fie numărul 1.

Dragnea a albit în ultima jumătate de an mai mult decât în ultimii 5 ani precedenţi. Dragnea este încolţit de propriile fapte, de propriile dosare, de hăţişul de firme şi de combinaţii pe care le-a făcut peste tot şi astea îl ajung din urmă. Este clar că se prăbuşeşte.

Problema este că e atât de cinic, capabil sau dispus să se agaţe cu ghearele de gâtul nostru să ne tragă după el dacă el se prăbuşeşte, nu numai partidul sau încă vreo câţiva lideri. Domne, poporul român, să îl băgăm la fund dacă se poate!

Când va sfârşi (puterea) PSD?

PSD-ul va sfârşi cu adevărat în România în momentul în care vom reuşi - şi cred că vom reuşi la următoarele alegeri, adică în 2020 - o mobilizare extraordinară, nemaiîntâlnită la parlamentare. Cred că vom putea duce PSD-ul şi atenţie, lăsat să guverneze până în 2020. (...) După părerea mea, trebuie lăsaţi, orice ar fi, să guverneze, cu toate caricaturile politice, din guvernare proastă în guvernare mai proastă, pentru că, până nu ajungem în fundul prăpastiei, nu avem puterea de a ne ridica.

Dacă ne oprim din cădere şi iar salvăm cu un Cioloş, cu un un tehnocrat cu ceva, după, lumea uită şi iar le dăm votul s.a.m.d.. Noi avem nevoie de un Parlament în care PSD trebuie să aibă sub 20%. Celelalte partide trebuie să facă o foarte bună curăţenie, astfel încât partea profund nocivă a Parlamentului să fie în minoritate.

Avem nevoie de o majoritate parlamentară stabilă, sănătoasă, cinstită şi cu idei de reformare a României, clar! Cioloş a avut Guvern dar Parlamentul vocifera.

USR-ul şi PNL-ul sunt singurele două partide de la care eu sper ceva în momentul de faţă. Sunt convins (că sunt în stare să se mobilizeze -n.r.) şi cred că vor fi în stare să facă şi curăţenie.

Rezistenţa în Stradă

Nu poţi să scoţi în stradă luni de zile, în fiecare seară, zeci de mii de oameni. Dar faptul că voi aveţi nucleul ăsta, faptul că mai sunt 50 de oameni sau cât mai sunt şi stau în orice zi în Piaţa Victoriei, arată o continuitate şi arată beculeţul acela “atenţie, suntem aici!”, pus pe avarie.

Noi am oprit o hoardă de bandiţi care avea toate armele la îndemână, toţi banii la îndemână! Să o opreşti din stradă a fost un efort titanic dar a fost ceva extraordinar şi ceva foarte frumos, admiraţia lumii întregi noi am câştigat-o atunci şi încrederea că se poate.

În două situaţii a mai fost treaba asta. În ’89 la Revoluţie (...) sigur că ne-am pierdut admiraţia cu mineriadele. A doua oară a fost după multă vreme, pe 16 noiembrie 2014, cu cozile uriaşe la vot din diaspora. Îşi dădeau poliţiştii londonezi cascheta jos din cap şi spuneau “jos pălăria!”. “La voi votul e obligatoriu?” "Nu!" “Incredibil!”, ei credeau că e votul obligatoriu. Şi la obligatoriu, dacă n-ai o convingere, plăteşti amenda aia decât să stai 10-14 ore la coadă şi în frigul ăla de atunci.

Deci, acum este a treia oară în care noi, în 28 de ani, în care noi, românii, ne-am câştigat respectul planetei democratice. (...) E incredibil ce poate face un popor, nu pentru salarii şi pensii sau pensii speciale, nu, pentru nişte principii, pentru nişte reguli, pentru dreptate până la urmă!

Înregistrarea integrală a dialogului, transmis live de Rezistenţa TV, poate fi vizionată aici

Întâlnirea reprezentanţilor grupului Rezistenţa cu jurnalistul Grigore Cartianu a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenţa 360, un proiect al grupului civic #REZISTENŢA, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog şi comunicare reală şi obiectivă între societatea civilă şi clasa politică, şi explicarea evenimentelor şi acţiunilor politice într-un limbaj simplificat pentru cetăţenii României. În cadrul acestui proiect, protestatarii au avut întâlniri cu sociologul Barbu Mateescu, cu jurnaliştii Adrian Sturdza, Liviu Avram, Ramona Ursu şi Lucian Mîndruţă, cu Irina Zamfir de la ActiveWatch şi Cătălin Teniţă de la Geeks for Democracy, cu senatorul PNL Florin Cîţu, cu Oana Gheorghiu de la Dăruieşte Viaţă, cu judecătorii Camelia Bogdan şi Cristi Danileţ, cu filozoful Gabriel Liiceanu, cu (acum fostul) lider al USR Nicuşor Dan, cu parlamentarii USR Cristian Ghinea, Florina Preşadă şi Cristian Seidler.