Programul de ”pacificare” din Brazilia: un deces în timpul ultimelor proteste

Poliţia braziliană efectuează razii în ghettourile din Rio, 22 aprilie 2014
Poliţia braziliană efectuează razii în ghettourile din Rio, 22 aprilie 2014 (CHRISTOPHE SIMON/AFP/Getty Images)

Poliţia din Rio de Janeiro ar fi împuşcat, marţi, o persoană în timpul ciocnirilor cu protestatarii ce au avut loc în apropierea vestitei plaje braziliene Copacabana.

Brazilienii din Rio au dat foc la cauciucuri în timpul protestelor declanşate de moartea unui dansator, care ar fi fost omorât de poliţie. Manifestaţiile au atras intervenţia poliţiei din Rio de Janeiro, care ar fi împuşcat în cap un protestatar în timp ciocnirilor stradale. Victima a decedat în drumul spre spital.

Dansatorul ar fi murit în urma bătăilor grave aplicate de poliţie, spun apropiaţii victimei, adăugând că lipseau semnele unor împuşcături.

O mare parte din populaţia ţării sud-americane este nemulţumită de sărăcia lucie, în timp ce guvernul a investit miliarde de dolari pe organizarea Cupei Mondiale din 2014. Oamenii cer frecvent autorităţilor să investească în ajutoare sociale, infrastructură şi în scăderea ratei criminalităţii.

Poliţia a sporit recent eforturile de menţinere a legii în capitală înainte de evenimentul care va avea loc pe 12 iunie.

Un rezident al cartierului Pavao-Pavakozinho, membru al unui grup pentru drepturile omului, a cerut oamenilor din suburbii să se ”unească şi să iasă pe străzi”, îndemnând turiştii ”să nu vină la Cupa Mondială”.