Programul Rabla va demara în aprilie

Maşini casate la REMAT, programul rabla
Maşini casate la REMAT, programul rabla (Epoch Times România)

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat joi că programul Rabla 2013 va începe din luna aprilie, urmând a cuprinde mai multe modificări. Astfel, potrivit ministrului, este foarte posibil ca valoarea tichetului pentru casarea unui autoturism mai vechi de 10 ani să urce de la 3.800 lei (circa 880 de euro) la 1.500 de euro. De asemenea, va beneficia de voucher numai persoana care este proprietarul maşinii de cel puţin un an de zile.

Pe de altă parte, şi autoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de 10 ani vor fi incluse, începând de anul acesta, în programul Rabla. "Sunt o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3, care au deja 10 ani pe piaţa de autoturisme din România, şi acestea vor face obiectul programului Rabla", a spus Rovana Plumb.

Ministrul a mai spus că vor fi incluse în programul Rabla "numai acele autoturisme care au fost în proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an de zile", astfel că "nu se pune problema unei invazii de maşini rulate, foarte vechi pe piaţa din România".

Noul program va fi pus la punct spre sfârşitul lunii martie, pentru a fi implementat din prima decadă a lunii aprilie, a adăugat ministrul Mediului.

Ministrul preciza la începutul acestui an că se discută ca reducerea la achiziţionarea unei maşini noi să se facă în schimbul unui singur voucher. În prezent, prin Programul "Rabla", o persoană poate cumpăra o maşină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacţionate pe piaţa liberă.

În octombrie anul trecut, premierul Victor Ponta declara că "ar trebui să fie un singur tichet, iar această facilitate să fie pentru cel care îşi casează maşina, nu pentru cel care o tranzacţionează, pentru că este un fel de bursă ilegală a tichetelor, nereglementată şi neimpozitată".

În 2010 au fost casate prin Programul "Rabla" 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de maşini noi cu ajutorul bonurilor valorice, faţă de 32.327 de maşini scoase din uz prin ediţia 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfârşitul fiecărui an.