Proiect al Parlamentului de la Chişinău - serviciile moldovene în mâna Rusiei

Parlamentul de la Chişinău format în urma alegerilor din 24 februarie 2019
Parlamentul de la Chişinău format în urma alegerilor din 24 februarie 2019 (parlament.md)

Majoritatea deputaţilor din Parlament au votat un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) va trece sub control dublu, inclusiv în subordinea preşedintelui R. Moldova.

Proiectul de modificarea a Legii privind SIS prevede că activitatea instituţiei va fi coordonată de preşedintele R. Moldova, în limitele competenţei sale, fiind supusă controlului parlamentar. Serviciul va fi condus de un director, numit în funcţie de Parlament, la propunerea preşedintelui R. Moldova, pe un termen de 5 ani. Eliberarea şefului SIS se va face de către Parlament, la propunerea preşedintelui R. Moldova.

Potrivit notei informative a proiectului, această iniţiativă vine după ce au fost limitate şi reduse substanţial atribuţiile preşedintelui în domeniul securităţii statului, conform publicaţiei Ziarul De Gardă.

„Serviciul de Informaţii şi Securitate, fiind un organ din sistemul de securitate a statului trebuie să fie sub control dublu, ceea ce ar asigura un echilibru pentru coordonarea acţiunilor şi luarea deciziilor”, se mai menţionează în nota informativă.

Proiectul a nemulţumit însă pe deputaţii democraţi, care au decis ca nu vor susţine această iniţiativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe