Proiect legislativ: 65.000 de profesori navetişti îşi vor putea primi decontul transportului de la Ministerul Educaţiei

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

Peste 65.000 de cadre didactice care, în prezent, îşi finanţează adesea din propriul buzunar naveta până la şcolile unde lucrează, şi-ar putea deconta, în curând, cheltuielile de transport de la Ministerul Educaţiei.

Potrivit deputatului PNL, Raluca Turcan, Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor a votat, miercuri, cu o majoritate solidă, propunerea PNL de a deconta transportul profesorilor din finanţarea de bază, respectiv de la Ministerul Educaţiei. Legea votată astăzi prevede ca decontul să se facă atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru personalul auxiliar din învăţământul preuniversitar, informează Turcan, potrivit unui comuniat de presă remis Epoch Times.

Vicepreşedintele PNL mai arată, în comunicatul de presă, că una dintre problemele serioase cu care se confruntă peste 65.000 de cadre didactice este faptul că autorităţile locale refuză sau nu-şi permit să deconteze costul transportului, profesorii fiind nevoiţi să scoată bani din propriul buzunar pentru a-şi face meseria.

Cei mai afectaţi sunt profesorii navetişti din comunităţile sărace, unde primăriile nu pot deconta costul transportului cadrelor didactice, iar cei penalizaţi sunt, finalmente, exact elevii din comunităţile dezavantajate care înregistrează rate ridicate de abandon şcolar.

În opinia Ralucăi Turcan, până acum, decontarea abonamentelor lunare înseamnă: întârzieri garantate la plata decontărilor; discriminarea cadrelor didactice care lucrează în comunităţi sărace şi, nu în ultimul rând, încălcarea dreptului constituţional la învăţătură.

"Din cauza faptului că profesorii navetişti sunt nevoiţi să renunţe la catedră, elevii sunt cei care au de suferit", arată Turcan, reamintind că dreptul la educaţie este un drept fundamental şi trebuie susţinut unitar la nivel naţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.