Proiecte de case ecologice

Soleta ZeroEnergy One
Soleta ZeroEnergy One (soleta.ro)

O casă ecologică sau verde este orice proiect ce presupune o construcţie sau renovare realizată cu o atenţie deosebită în ceea ce priveşte minimizarea impactului pe care designul şi/sau operaţiunile de construcţie şi renovare le-ar putea avea asupra mediului înconjurător.

Casele ecologice sunt acele construcţii realizate preponderent din materiale naturale şi proiectate să utilizeze în mod eficient resursele de energie electrică, apă etc. Principiile “caselor verzi” sunt în strânsă legătură cu performanţa energetică a clădirilor, eficienţa energetică, utilizarea energiei regenerabile şi managementul deşeurilor din construcţii fiind obiective prioritare.

Printre caracteristicile acestor proiecte se numără: eficienţa energetică sporită, accesul facil la mijloace de transport în comun, alegerea materialelor ce minimizează sau elimină degajările toxice, reutilizarea materialelor existente, asigurarea iluminatului natural şi a aerului interior de calitate, flexibilitatea spaţiului interior iar lista ar putea continua.

Proiecte de case ecologice. Materiale

Casele ecologice sunt realizate preponderent din materiale naturale. În cea mai mare parte acestea sunt lemn, piatră naturală dar şi din lut sau chirpici, în vreme ce altele pot fi realizate din baloţi de paie.

Pe lângă materialele speciale, o casă ecologică trebuie să aibă o anumită orientare către soare, unele asigurându-şi energia termică prin faptul că o parte însemnată a casei este “îngropată”. De asemenea, trebuie să imite un ecosistem natural în care toate componentele să fie în conexiune. Specialiştii în domeniu afirmă că în construirea unei astfel de locuinţe nu este important ca materialele să fie foarte ieftine, ci eficiente.

Acoperişurile verzi, panourile solare, pompele de căldură, energia eoliană, încălzirea prin pardoseală, folosirea biogazului, grădinile organice, vopselele netoxice care lasă pereţii să respire, izolaţii din cânepă, lână de oaie, celuloză, acoperişurile din lemn sau stuf, încălzirea cu lemne etc. sunt câteva dintre argumentele care pot determina statutul de casă ecologică.

Din punct de vedere al materialului de bază din care este construită o astfel de casă se poate vorbi despre case de lemn.

Proiecte de case ecologice. Casele ecologice de lemn

Casele ecologice de lemn, fie cele tradiţionale realizate exclusiv din butuci (bârne) orizontali, fie cele prefabricate cu structură din lemn, panouri tipizate sau plăci pe baza de lemn, prezintă avantaje substanţiale, iar acestea rezidă în primul rând în faptul că materialul de bază din care sunt construite – lemnul – este unul natural. Astfel, aceste case se înscriu în trendul modern al ecologiei: sunt economicoase, prietenoase cu mediul şi asigură un climat interior foarte sănătos. Lemnul este un material sustenabil nu prin rezistenţa sa, ci prin faptul că este o resursă regenerabilă. Casele de lemn sunt ecologice pentru că asigură economisirea resurselor.

Costul actual pentru proiecte normale este de 220 – 360 euro/mp, mai reduse cu până la 40% decât în cazul unei clădiri realizate cu materiale clasice, ceea ce reprezintă o soluţie foarte tentantă. În ciuda aparenţelor, aceste case se pot realiza şi pe vertical iar dat fiind regimul de seismicitate, în ţara noastră o casă din lemn cu etaj constituie o soluţie foarte bună.

În esenţă, construcţiile realizate din lemn prezintă o multitudine de avantaje, care încep de la costurile reduse, perioada scurtă de execuţie în comparaţie cu sistemele de construcţie clasice şi se continuă cu eficienţa termică şi fonică crescută. Lemnul este un bun izolator termic şi fonic, putându-se astfel economisi bani cu izolaţia. Astfel, locuinţele sunt călduroase iarna şi răcoroase vara, fiind recomandate şi pentru zonele aglomerate ale marilor oraşe, întrucât asigură liniştea şi confortul proprietarilor, mai ales că, în plus, lemnul păstrează o umiditate optimă în interiorul casei, indiferent de vremea de afară.

Despre astfel de proiecte de case ecologice din lemn, găsiţi aici mai multe informaţii.

Proiecte de case ecologice. Case rotunde

Casele ecologice rotunde sunt case ieftine şi în acelaşi timp moderne, spaţioase şi foarte sigure, care pot fi personalizate în funcţie de dorinţele celor care doresc să îşi construiască o astfel de casă. Astfel de construcţii cu forme sferice au nevoie cu 40% mai puţin material de construcţie, reduc costurile de încălzire cu până la 80% şi sunt mult mai ieftine.

Cine a locuit în astfel de case a descoperit, de asemenea, beneficii emoţionale, datorită formei lor speciale.

Despre naturaleţea unui astfel de proiect găsiţi aici mai multe detalii.

Proiecte de case ecologice. Casa din containere marine

Containerele maritime sunt una dintre cele mai rapide şi ieftine soluţii de construcţie a unei case. Un avantaj important al caselor din containere este faptul că ele participă la menţinerea echilibrului ecologic al planetei. Practic, acestea sunt construite prin refolosirea containerelor de pe navele de transport maritim ieşite din uz, iar majoritatea materialelor folosite pentru construcţie sunt reciclabile.

Mai multe detalii găsiţi aici

Proiecte de case ecologice. Case din lut

Casele din lut au impact minim asupra mediului majoritatea materialelor necesare găsindu-se la locul construcţiei. Din săparea fundaţiei rezultă material pentru pereţi, iar solul vegetal decapat e refolosit la acoperiş astfel încât casa din lut - sau cob, aşa cum e denumirea oficială - devine doar un strat intermediar în ecosistem.

Cobul de fapt, este un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip, fără cofraje, cărămizi sau chimicale. Are un impact minim asupra planetei prin reducerea consumului de lemn, metal şi toate celelalte materialele toxice folosite în construcţii.

Despre un proiect foarte frumos, cu adevărate căsuţe de poveste, care vor intra curând şi în circuitul de turism ecologic, găsiţi pe pagina proiectului Cob Village.

Cob Village este numele unui minisat ecologic, din satul Berca - judeţul Buzău, care are câteva căsuţe din lut fără colţuri, cu ferestre ce respectă stilul de odinioară, doar că sunt folosite parbrize în loc de sticlă, care nu permit procesul de aburire, iar pereţii sunt construiţi din lut.

Proiecte de case ecologice. Casa pasivă

În categoria caselor ecologice se mai înscriu casele pasive – fără consum de energie – şi cele care au un consum foarte redus de energie termică. Casa pasivă utilizează la maxim toate sursele de căldură disponibile precum căldura corpului sau cea primită de la soare, ceea ce face ca necesarul de energie pentru încălzire să fie extrem de redus. În mod particular, ferestrele şi anvelopa (ce sunt componente ale unei izolaţii extrem de eficiente în pereţii exteriori, acoperiş şi la sol) fac posibilă păstrarea căldurii în interior. Aerul proaspăt, fără curenţi, este furnizat de un sistem de ventilaţie mecanică controlată ce recuperează căldura aerului evacuat şi o restituie în interior.

Casele pasive nu sunt semnificativ mai scumpe decât o casă convenţională. Pe de o parte, există nişte costuri suplimentare (termoizolaţie în plus, rame termoizolate speciale pentru ferestre, geam triplu special, sistemul de ventilaţie special şi implementarea etanşării perfecte a anvelopei casei), care de fapt sunt compensate de economiile obţinute prin eliminarea sistemului de încălzire şi a lucrărilor aferente acestuia. Pe de altă parte, costul facturii la energie va fi de până la 10 ori mai redus decât la o casă convenţională construită la standardul actual.

Cel mai bun argument al unui proiect de casă ecologică pasivă este cel legat de sănătatea şi confortul locuitorilor, cum ar fi: reducerea substanţială a emisiilor de carbon, utilizarea de materiale ecologice, confortul excepţional dat de aerul permanent proaspăt din casă, lipsa suprafeţelor interioare reci iarna, lipsa excesului de căldură vara, lipsa prafului generator de alergii, iluminare naturală maximă, lipsa stresului de locuinţă şi echilibrul psihic indus de integrarea armonioasă în mediu etc.

Calitatea materialelor ecologice, lipsa viciilor de construcţie, lipsa umezelii sub forma condensului şi igrasiei, sunt factori care prelungesc durata de viaţă a construcţiei cu câteva zeci de ani comparativ cu o locuinţă clasică.

O astfel de casă ecologică pasivă proiectată de români a devenit cunoscută în întreaga lume, datorită conceptului său inedit: are o arhitectură deosebită, foloseşte doar energie regenerabilă şi poate fi controlată de la distanţă printr-un smartphone. Prototipul aparţine Fundaţiei Iustin Capră pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile.

Casa, denumită Soleta Zero Energy One (foto), este alimentată din energie regenerabilă. De asemenea, 45% din eficienţa energetică este obţinută printr-o monitorizare inteligentă a energiei, climei şi ventilaţiei. Prin opţiunile de automatizare, se poate controla în timp real temperatura, iluminarea naturală şi artificială, ventilaţia, consumul de energie şi nivelul de securitate al casei prin smartphone.

Preţul unei case de bază este 25.000 de euro. Despre acest proiect de casă ecologică găsiţi aici mai multe informaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură