Proiectul USR de desfiinţare a Secţiei Speciale, respins în Camera Deputaţilor. Iordache a sărit în apărarea SIIJ

Florin Iordache
Florin Iordache (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cu 67 voturi "pentru", 97 "împotrivă" şi 25 abţineri proiectul de lege vizând desfiinţarea controversatei Secţii Speciale pentru investigarea magistraţilor. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest proiect.

Iniţiativa legislativă a fost avansată de 41 de parlamentari USR şi de fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall. De altfel, atât USR cât şi Birchall au pledat astăzi pentru adoptarea ei. Pe de altă parte, Florin Iordache, şi el fost ministru al Justiţiei şi promotor al OUG 13, a sărit în apărarea SIIJ.

"În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (...) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii", a declarat Iordache, citat de Hotnews, în şedinţa de plen.

După votul negativ, deputatul USR Stelian Ion şi-a exprimat convingerea că zilele secţiei sunt numărate:

"În ciuda votului am impresia că zilele acestei Secţii sunt numărate. Nu va mai dura mult până va fi desfiinţată şi vom intra în normalitate. Nu are cum să mai funcţioneze mult o astfel de secţie gândită de Liviu Dragnea pentru a controla Justiţia. Această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (...) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze justiţia".

"Este regretabil că în ciuda declaraţiilor de susţinere a statului de drept, pentru aplicarea legii şi răspunderea în faţa legii a oricărei persoane indiferent de nume şi funcţii...Credeam că aceste declaraţii se vor transforma în fapte! Votul de astăzi a arătat că m-am înşelat şi asistăm din nefericire la o nouă 'Marţi Neagră' în Camera Deputaţilor, pentru că această Secţie Specială, aşa cum a fost ea a moşită, şmechereşte, în Comisia Iordache, nu face altceva decât să împiedice înfăptuirea justiţiei. Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie este văzută ca fiind cooperativa 'Nufărul' de curăţire a magistraţilor care nu fac cinste acestei funcţii", a declarat la rândul său Ana Birchall.