Promo-LEX: În Transnistria continuă încălcările drepturilor omului

Întâlnirile lui Igor Dodon cu oficiali de la Kremlin nu au dus la îmbunătăţirea situaţiei în Transnistria chiar dacă şeful statului ar fi stabilit relaţii amiabile cu acestea şi cu liderii regimului de la Tiraspol, afirmă Promo-LEX.
Transnistria, or.Tiraspol
Transnistria, or.Tiraspol (media-azi.md)

Asociaţia Promo-LEX constată că în prima jumătate a anului 2017 nu au avut loc îmbunătăţiri privind situaţia drepturilor cetăţenilor din stânga Nistrului fiind încălcate zilnic libertatea circulaţiei, dreptul la educaţie, la proprietate etc.. Cele 33 de posturi vamale ilegale creează piedici directe pentru exercitarea dreptului la libera circulaţie, inclusiv prin obligaţia de completare a ”cărţii migraţionale”. Mai mult, continuă practica menţinerii listelor cu persoane ”indezirabile” care este modificată fără criterii clare.

”Dreptul la educaţie are numeroase restricţii în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba ”moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 euro. Iar în cazul Liceului ”Evrica” din Râbniţa, instituţia este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spaţiului”, notează asociaţia de drepturile omului potrivit unui raport de monitorizare precizând că analiza evoluţiei drepturilor menţionate nu înseamnă că nu au existat şi alte probleme acute cu privire la alte drepturi cum ar fi: cel de a nu fi supus torturii, libertatea şi siguranţa persoanei şi libertatea de exprimare.

Mii de fermieri din raionul Dubăsari de 13 ani au rămas fără terenurile lor agricole, în timp ce aşa-numita administraţie transnistreană a dat pământurile în arendă unor agenţi economici locali. Deşi Preşedintele Igor Dodon se pare că a stabilit o relaţie amiabilă cu reprezentanţii regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin şi cu alţi oficiali din administraţia Kremlinului, nu au rezultat abordări concrete privind realizarea drepturilor omului în regiune.

Mai mult, Promo-LEX atenţionează că în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro (!). Pe de altă parte, în urma hotărârii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) prin care au fost declarate ilegale trupele şi bazele militare staţionate pe teritoriul Moldovei dar controlate de către alte state, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obţinere a cetăţeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldaţii ruşi.

În concluzie, ONG-ul punctează că încălcările enumerate, ar putea fi remediate mai rapid dacă organizaţiile internaţionale (Naţiunile Unite, Consiliul Europei, Uniunea Europeană) ar pune presiune pe administraţia regională pentru ca jurnaliştii, organizaţiile neguvernamentale şi avocaţii, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit în regiune. În rezultat, experţii ar putea veni cu soluţii clare şi bune pentru garantarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe