Proprietăţile benefice ale alimentelor organice

.
. (photos.com)

Întrucât foarte multe persoane sunt preocupate de proprietăţile benefice ale produselor organice, revista britanică British Journal of Nutrition a efectuat anul trecut o analiză de ansamblu în ceea ce priveşte 343 de studii de specialitate şi a ajuns la concluzia că alimentele ecologice conţin concentraţii mai mari de antioxidanţi comparativ cu produsele care au fost crescute cu ajutorul îngrăşămintelor chimice şi pesticidelor.

Fructele şi legumele mai mici au o concentraţie de elemente nutritive esenţiale mai mare. Plantele cultivate cu îngrăşăminte azotate cresc foarte mari, dar valoarea lor nutritivă nu este mare. De exemplu, un fruct de la un măr crescut cu pesticide conţine mai multe calorii şi mai puţine vitamine şi antioxidanţi, comparativ cu un fruct de la un măr netratat. În consecinţă, acesta ne va face să creştem în greutate, dar nu ne va aduce sănătate.

Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit că fructele şi legumele naturale conţin în medie cu 12% mai mult resveratrol şi alţi polifenoli, comparativ cu alimentele obişnuite, potrivit Huffington Post. Aceştia susţin că flavonoidele pot stabiliza nivelul zahărului în sânge şi ţine apetitul sub control. Resveratrolul oferă de asemenea saţietate. Unele pesticide folosite în agricultură reduc însă cantitatea de resveratrol din plante.

Unii oameni de ştiinţă susţin că produsele naturale conţin cu 20%, 30% sau chiar 40% mai mulţi antioxidanţi pe calorie decât produsele obişnuite. Alimentele pe care le consumăm în ziua de azi sunt mai bogate în amidon şi zaharuri, ceea ce le face mai suculente, dar mai puţin folositoare.

Consumul alimentelor procesate în timpul sarcinii sau în primii doi ani de viaţă ai copilului ar putea afecta negativ metabolismul acestuia în viitor. Potrivit plos ONE, pesticidele sunt asociate cu creşterea indicelui de masă corporală la copii, creşterea în greutate, grăsimea viscerală şi rezistenţă la insulină. În primii 2 ani de viaţă, copiii sunt foarte sensibili la schimbările epigenetice.

Susţinătorii produselor convenţionale insistă că în alimente concentraţia de pesticide este insignifiantă şi nu poate avea un impact real asupra sănătăţii. Cu toate acestea, potrivit specialiştilor, agricultura ecologică reduce toxicitatea pesticidelor cu până la 97% (Organic Center). Nu este acesta un lucru mai bun?

Trebuie să ştim că nu toate produsele cultivate la fermă sau în grădină sunt naturale. Condiţia principală este ca agricultorul să nu folosească pesticide sintetice, hormoni de creştere, antibiotice, inginerie genetică sau îngrăşăminte chimice.

În orice caz, fructele şi legumele trebuie să fie o parte integrantă a dietei ce are drept scop pierderea în greutate. Nutriţioniştii recomandă consumul de aproximativ 4-6 porţii de fructe şi legume pe zi. Este important ca jumătate din platoul din care ne servim bucatele la prânz şi cină să conţină fructe şi legume, şi atunci rezultatele scontate nu se vor lăsa aşteptate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură