Protest în faţa Parlamentului pentru oprirea masacrării urşilor

Ursul brun
Ursul brun (Wikipedia)

Fostul deputat Remus Cernea, unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi pentru drepturile animalelor, anunţă un protest în faţa Parlamentului contra vânării urşilor şi a altor animale. Evenimentul este programat să aibă loc miercuri, 9 octombrie, între orele 13.00 şi 16.00.

Protestul anunţat de fostul deputat este declanşat de o recentă decizie a Senatului vizând vânarea urşilor. Mai exact, Senatul a schimbat pe 25 septembrie, Legea vânătorii, incluzând în ea un amendament care scoate urşii din lista animalelor protejate.

Din 81 de senatori prezenţi la vot când s-a adoptat legea, 67 au votat pentru, 13 s-au abţinut, iar unul nu a votat deloc. Dintre cei ce au votat pentru, majoritatea au fost PSD, respectiv 44 de senatori. Tot pentru au votat 7 senatori UDMR, 7 liberali şi 9 neafiliaţi. Senatorii USR s-au abţinut toţi de la vot şi la fel Alina Gorghiu de la PNL, precum şi doi senatori neafiliaţi - Gabi Ionaşcu şi Ion Popa.

În consecinţă, Cernea se declară revoltat de faptul că niciunul dintre partide nu a apărat urşii şi opinează că în aceste condiţii revine societăţii civile şi presei sarcina de a face demersurile civice şi mediatice necesare pentru a convinge Camera Deputaţilor să respingă prevederile care permit uciderea în masă a urşilor.

Cu ocazia protestului, la Registratura Camerei Deputaţilor va fi depus un memoriu prin care Cernea şi cei ce îi împărtăşesc convingerile vor solicita comisiilor care vor da avize şi raport asupra acestei legi să le permită să ia parte la dezbaterile ce vor preceda votul pe respectivul act normativ.

Redăm comunicatul lui Remus Cernea:

"Protest în faţa parlamentului

contra vânării urşilor şi altor animale!

Miercuri, 9 octombrie, între orele 13.00 şi 16.00

Decizia recentă a Senatului de a vota pentru a se permite vânarea intensivă a urşilor a consternat opinia publică din România, cu atât mai mult cu cât nu a existat nici un vot împotrivă! Acest lucru atestă o dată în plus faptul că actualmente nici un partid parlamentar nu îşi asumă în mod principial şi consecvent cauza protecţiei animalelor şi a drepturilor acestora.

De la partidele clasice aşteptările nu erau mari, ţinând cont de numeroasele antecedente privind decizii politice care au avut drept consecinţă uciderea foarte multor animale. Dar din partea formaţiunilor noi aşteptări existau, astfel că justificările celor care nu au votat împotrivă, ci doar s-au abţinut, sunt cu atât mai condamnabile pentru că dau măsura clară a lipsei lor de ataşament autentic faţă de această cauză. Singurul lucru bun care reiese de aici este că acum ştim clar cum stăm şi că nu există vreo diferenţă de esenţă între actualele partide parlamentare, cel puţin cu privire la tema animalelor.

Derapajul Senatului este grav şi pentru că nimeni nu s-a opus prin vot unei legi care, dacă va fi adoptată şi de către Camera Deputaţilor, va aduce asupra României un nou risc de infringement întrucât urşii sunt protejaţi Prin Directivă Habitate a Uniunii Europene. Astfel că o lezare majoră a acestor prevederi de protecţie a speciei ar fi trebuit să atragă votul contra numai şi pentru acest motiv, chiar şi fără discuţia despre animale, ceea ce face ca toţi senatorii care au votat altfel decât cu NU să aibă şi o culpă morală, şi una politică şi una de ordin juridic. Deplorabil a fost mesajul primit din partea unui senator USR care a găsit de cuviinţă să mă atace la persoană atunci când am ridicat obiecţii faţă de esenţa politicianistă a votului de abţinere. Dar despre acest detaliu voi veni cu precizări suplimentare cu alt prilej.

De aceea, revine societăţii civile şi presei sarcina de a face demersurile civice şi mediatice necesare pentru a convinge Camera Deputaţilor să respingă prevederile care permit uciderea în masă a urşilor.

Pseudo-argumentul vânătorilor că urşii ar fi 'dăunători' nu justifică împuşcarea unui număr foarte mare de exemplare, întrucât recent Ministerul Mediului, pentru a satisface aceleaşi plăceri ale vânătorilor de a ucide, a decis că şi caprele negre pot fi omorâte şi ciocârliile de asemenea, acestea fiind specii care evident că nu produc pagube.

E limpede că hotărârile politice de acest fel nu fac decât să servească intereselor imorale ale vânătorilor de a lua vieţi nevinovate. Prevederile actuale ale legii vânătorii consideră vânătoarea drept o 'activitate reacreativ – sportivă' ceea ce doar maschează prin cuvinte golite de sens realitatea sângeroasă a măcelăririi unor fiinţe nevinovate de către persoane cu comportamente extrem de discutabile din punct de vedere psihologic şi moral. Vânătoarea nu are cum să fie o activitate recreativă decât pentru persoane care se bucură de frica, agonia şi moartea animalelor! Vânătoarea nu are cum să fie nici sport pentru că într-o astfel de competiţie fiecare individ ar trebui să îşi asume participarea, or animalele nu sunt decât victime, nu competitori!

Astfel că invit pe cei care pot veni miercuri, ora 13.00, în faţa Parlamentului României (intrarea dinspre Parcul Izvor, în alveola din dreptul porţii de la Camera Deputaţilor) să participe la eveniment pentru a ne afirma împreună opoziţia faţă de atitudinea senatorilor şi de a cere deputaţilor să nu permită uciderea acestor minunate animale. Măsuri non-violente de reducere a riscului de interacţiune între oameni şi animale există şi sunt aplicate în multe ţări, totul este să utilizăm acea parte cu care specia noastră, în principiu, este înzestrată şi care este descrisă cu termenul de 'sapiens'.

Vom depune şi un memoriu la Registratura Camerei Deputaţilor şi vom solicita comisiilor care vor da avize şi raport asupra acestei legi să ne permită şi nouă să ne facem auzită vocea în cadrul dezbaterilor.

Am creat un eveniment pe Facebook aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne