Protest în Istanbul în culorile curcubeului

Un copil pictează scari în culorile curcubeului la 31 august 2013 în Istanbul. Scarile din cartierele Cihangir şi Findikli, care au atras atenţia după ce a fost vopsite în culorile curcubeului de către un localnic pe 27 august, au fost toate vopsite gri în noaptea de 29 august, dar ca urmare a comentariilor pe reţelele sociale, municipalitatea din Beyoglu le-a pictat imediat din nou în culorile curcubeului
Un copil pictează scari în culorile curcubeului la 31 august 2013 în Istanbul. Scarile din cartierele Cihangir şi Findikli, care au atras atenţia după ce a fost vopsite în culorile curcubeului de către un localnic pe 27 august, au fost toate vopsite gri în noaptea de 29 august, dar ca urmare a comentariilor pe reţelele sociale, municipalitatea din Beyoglu le-a pictat imediat din nou în culorile curcubeului (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

În Istanbul, protestul se vopseşte în culorile curcubeului. La sfârşitul lunii august, lunga şi abrupta scară Findikli, situată într-un cartier din Istanbul cu vedere la Bosfor, a fost pictată cu şapte culori. Autorul actului a fost Huseiyn Cetinel, de profesie pensionar, care a cheltuit 800 de dolari şi patru zile de muncă pentru a schimba faţa acelei părţi a cartierului.

Un gest foarte apreciat de localnici şi turişti, atraşi imediat de noutate. Scara Findikli este o atracţie pentru cei care locuiesc în Istanbul cât şi pentru cei care îl vizitează. Lunga şi abrupta scară, parcurge distanţa între Bosfor şi cartierele Findikli şi Cihangir, tărâmul vieţii de noapte şi al intelectualilor. Colorarea sa în culorile curcubeului a creat o impresie neaşteptat de mare. Dar municipalitatea din Beyoglu, de care depinde districtul Findikli, n-a apreciat schimbarea. Prin urmare, după câteva zile, a pictat scara în gri. La început, gestul a fost negat de către autorităţi care apoi au fost obligate să-l recunoască.

Huseiyn Cetinel a declarat presei locale că a decis să picteze scările Findikli doar „pentru a face oamenii să zâmbească". Reacţia municipiului Beyoglu, pe de altă parte, a înfuriat opinia publică. Vopsirea în gri a scării a fost interpretată ca un alt act de represiune al unui protest fără violenţă, o altă limitare impusă de un partid, AKP, care guvernează ţara din 2002 şi din care Misbah Demirtas, primarul municipiului Beyoglu, face parte, fiind unul dintre exponenţii de vârf.

La început cei care s-au plâns au fost chiar locuitorii din Findikli, pentru care acele culori de pe treptele scării animau tot cartierul.

Pentru acest lucru, pe Twitter, care a fost deja în centrul protestelor din luna iunie din Istambul, a început "direnmerdiven" - ce se traduce prin "rezistă scară" - astfel că în zilele următoare, în diferite zone ale oraşului Istanbul şi în Turcia au apărut scări, drumuri, chiar şi colţuri mici în cartiere pictate cu culorile curcubeului, în solidaritate cu scara Findikli.

Un semn că societatea turcă, după protestele turbulente din ultimele câteva luni, merge înainte şi devine din ce în ce mai puţin dispusă să i se impună decizii la care nu a participat în mod direct.