UPDATE: Protest la Circul Gartner împotriva abuzurilor contra animalelor

Circul Gartner.
Circul Gartner. (Facebook)

UPDATE: Flash-mob-ul a fost reprogramat pentru duminica, 2 noiembrie, ora 14.

***

Activiştii pentru protecţia animalelor vor organiza vineri, începând cu ora 17, un flash-mob în parcarea magazinului Carrefour Colosseum de pe Şoseaua Chitilei nr. 248, în semn de protest faţă de abuzurile la care sunt supuse animalele de circ. Protestul va viza Circul Gärtner.

Circul, al cărui patron este cunoscut drept cel mai crud şi violent dresor de elefanţi din Europa, susţine spectacole cu animale sălbatice în parcarea magazinului Carrefour din şoseaua Chitila, după ce iniţial a "performat" în parcarea Carrefour Orhideea. Metoda de dresaj a elefanţilor, enunţată de Gärtner sr. este: "Trebuie să-i scoţi elefantului ochiul drept, ca să poţi să-l loveşti mai bine pe partea aceea". Probabil nu întâmplător, unul din cei doi elefanţi aduşi de Gärtner în Capitală are, în locul ochiului drept, o bucată de sticlă...

Prin protestul lor - cel de al treilea de la venirea circului Gärtner în România - activiştii pentru protecţia animalelor vor să atragă atenţia asupra crudelor tratamente de care au parte animalele din menajeria circurilor. Animalele sălbatice sunt scoase din habitatul lor natural, sunt ţinute în cuşti, legate cu lanţuri şi adesea, dresori gen Gärtner le înfometează, electrocutează, le bat, le despart de puii lor, pentru a le face să răspundă la comenzi. Deseori animalele ajung să dezvolte comportamente repetitive, ceea ce indică gradul ridicat de suferinţă şi stres în care au fost aduse de dresori.

Amintim că, în data de 18 octombrie, activiştii pentru drepturile animalelor au fost victimele agresiunilor verbale şi fizice ale angajaţilor şi patronului circului, precum şi ale agenţilor Nei Guard.

Doi tineri - un băiat şi o fată - au fost loviţi, mulţi alţii au fost insultaţi, împinşi, brutalizaţi, iar altor două persoane li s-au smuls pur si simplu din mână telefoanele cu care filmau. Au fost depuse plângeri penale pentru agresiune, tâlhărie şi distrugere de bunuri, investigaţia fiind în curs.

Mai menţionăm că reprezentanţii Carrefour Orhideea au încercat să îşi disocieze numele de cel al Circului Gärtner. Întrebaţi de activişti de ce găzduiesc spectacole de circ, reprezentanţii magazinului au afirmat că "decizia de a găzdui această acţiune nu aparţine în mod direct companiei Carrefour România, care nu a încheiat niciodată un acord cu Circul Gärtner".

Potrivit organizatorilor protestului de mâine, întrebaţi de ce acceptă să promoveze circuri care folosesc animale, reprezentanţii Carrrefour Orhideea au comunicat că "spaţiile aflate în coproprietatea Carrefour România şi Galeria Comercială Orhideea, aşa cum este cel destinat parcării, sunt administrate de o terţă entitate. Am fost recent informaţi de reclamaţiile înaintate privind activitatea Circului şi, deşi acesta are autorizaţie de funcţionare, vom depune eforturile necesare pentru găsirea unor soluţii adecvate".

La scurtă vreme după ce Orhideea a remis acest răspuns, Circul Gärtner s-a mutat la Carrefour Colosseum, din Şoseaua Chitilei nr. 284.

"Suferinţa animalelor folosite pentru distracţie n-ar trebui niciodată să ne amuze, ci ar trebui să ne oripileze că ea este încă permisă în România şi că circul cu animale n-a fost scos în afara legii", este mesajul pe care activiştii doresc să îl transmită mâine prin protestul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne