Protest la Circul Globus după ce 11 animale au pierit într-un incendiu

Apărătorii drepturilor animalelor anunţă, pe Facebook, un protest, după ce 11 animale scoase "la pensie" de Circul Globus au murit într-un incendiu.
Afiş protest
 
Afiş protest   (Facebook)

Incendiul din Şoseaua Petricani, soldat cu moartea a 11 animale de circ - doi tigri, patru pisici, doi porcuşori vietnamezi şi trei câini - îi scoate în stradă pe iubitorii de animale. Pe Facebook se anunţă un protest programat să aibă loc joi, ora 18, în faţa circului Globus

“Aşa cum mulţi aţi aflat deja, 11 animale şi-au găsit sfârşitul astăzi într-un incendiu izbucnit la circul Globus din capitală.
Întrebările care ne vin pe buze sunt:

Cum de nu au avut un plan de urgenţă pentru astfel de situaţii?

Cum de nu există un medic veterinar care să tranchilizeze animalele carnivore ca să poată fi scoase de urgenţă? Cum în secolul 21 pompierii să se mai confrunte cu apa îngheţată în terminalele de alimentare?

Am militat deseori pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri. Există un proiect de modificare de lege care să reglementeze acest aspect, însă parlamentarii au rămas, ca de obicei, indiferenţi la suferinţa animalelor.

În ţările civilizate exploatarea animalelor sălbatice la circ este istorie. Până când rămânem un popor înapoiat, barbar, care se amuză pe tortura acestor animale?", scriu, pe Facebook, organizatorii evenimentul.

Potrivit organizatorilor, din declaraţiile angajaţilor circului reiese că animalele erau “pensionate”, şi nu se mai lucra cu ele.

“De ce nu au fost relocate în sanctuare? De ce au fost aruncate într-o clădire veche, dezafectată în care să-şi găsească sfîrşitul arse? După atâţia ani de exploatare, nimeni nu a făcut un minim de efort pentru ele.

Haideţi să cerem să intrăm în lumea civilizată! Haideţi să cerem încetarea exploatării animalelor sălbatice la circ! Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferinţa animalelor în scopuri de distracţie n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni.

Abia când vom învăţa să tratăm animalele din jurul nostru cu respect vom putea spune că am făcut paşi spre o societate civilizată.
Pentru a aduce un omagiu animalelor care şi-au găsit cumplitul sfârşit astăzi şi să căutăm răspuns la întrebările noastre, ne vom strânge în faţa circului Globus. Puteţi aduce lumânări şi afişe cu mesajele voastre." adaugă organizatorii.

Reamintim că o clădire administrativă din Şoseaua Petricani şi un grajd unde se aflau lei, tigri şi alte animale sălbatice au fost cuprinse de flăcări joi dimineaţă, necesitând intervenţia de urgenţă a pompierilor care au reuşit să salveze şapte tigri, şase cămile, tăuraşi şi ponei, un cal, un cangur, mai mulţi ogari şi capre. Alţi doi tigri, patru pisici, doi porcuşori vietnamezi şi trei câini au murit în flăcări.

Pompierii au intervenit cu 15 autospeciale, un echipaj SMURD şi două autoscări şi au solicitat şi prezenţa veterinarilor pentru tranchilizarea animalelor şi mutarea lor, astfel încât pompierii să poată intra pentru stingerea incendiului. La faţa locului a ajuns un reprezentant al circului de stat, care a tranchilizat animalele şi s-a procedat la mutarea acestora

Potrivit unor surse, clădirea în care erau ţinute animalele nu era autorizată sanitar-veterinar. Redacţia Epoch Times a adresat această problemă către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cerând confirmarea sau infirmarea acestei informaţii. Până la ora transmiterii acestei ştiri nu am primit un răspuns oficial de la ANSVSA.