Protest la orizont în sistemul sanitar. Medicii ar putea refuza gărzile suplimentare. Vezi reacţia Ministerului Sănătăţii.

Medicii lucrează 3 de ore în timpul gărzii iar când este personal insuficient, fac şi câte 8-10 gărzi pe lună. Oboseala doctorilor ajunge să fie "decontată", în final, de pacienţi, aceştia având de suferit din cauza deteriorării calităţii serviciului medical.
Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Nemulţumiţi că sunt obligaţi să facă gărzi suplimentare până cad din picioare, în plus şi fără să fie plătiţi pentru orele lucrate, cei peste 12.000 de medici afiliaţi Federaţiei „Solidaritatea Sanitară ameninţă cu un protest fără precedent în sistemul sanitar românesc. Potrivit digi24.ro, liderii federaţiei propun ca medicii să refuze să mai facă gărzi suplimentare după ce negocierile cu Ministerul Sănătăţii au eşuat.

Totodată, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat şi o petiţie online prin care se cere respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi. Petiţia a fost lansată în condiţiile în care potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Potrivit vicepreşedintelui federaţiei, Florin Chirculescu un medic are obligaţia de a face o gardă pe lună, restul gărzilor fiind ore suplimentare pentru care doctorii nu primesc niciun fel de sporuri, aşa cum ar avea dreptul. Chirculescu a mai precizat pentru digi24.ro, că există o directivă europeană potrivit căreia timpul maxim de lucru al unui medic trebuie să fie de 24 de ore, însă aceasta nu se respectă. 75% dintre medici lucrează 33 de ore în timpul gărzii iar atunci când sunt concedii sau personal insuficient, doctorii ajung să facă chiar opt-zece gărzi pe lună, a declarat medicul, avertizând că cei care au finalmente de suferit sunt pacienţii.

În acest context, federaţia le recomandă medicilor din ţară să nu semneze contractele individuale de muncă pentru gărzi suplimentare, care trebuie semnate până la 1 august, iar federaţia le recomandă tuturor medicilor să nu semneze acest document, dacă nu obţin mai multe drepturi.

Ce cer medicii:

- Dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu);

- Dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte;

- Dreptul la concediul de odihnă pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare;

- Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;

- Dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

Reacţia Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii anunţă că gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat, relatează Mediafax.

"Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de munca încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme", anunţă Ministerul Sănătăţii

De asemenea, Ministerul mai anunţă că de comun acord cu reprezentanţii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile cadrelor medicale să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.