Protest masiv în Londra pentru organizarea unui nou referendum privind Brexitul

Un milion de britanici mărşăluiesc în Londra pentru un nou referendum pentru Brexit, 23 martie 2019
Un milion de britanici mărşăluiesc în Londra pentru un nou referendum pentru Brexit, 23 martie 2019 (Mike Kemp/In Pictures/Getty Images)

Aproximativ un milion de persoane, potrivit organizatorilor, au ieşit pe străzile Londrei pentru a cere al doilea referendum privind Brexitul, evenimentul având loc în condiţiile în care cel de-al treilea vot în Parlamentul britanic asupra acordului de retragere pare incert săptămâna viitoare, potrivit Deutsche Welle.

Marşul de sâmbătă a început pe bulevardul Park Lane, iar manifestanţii s-au îndreptat spre Piaţa Parlamentului din Londra.

Unele mesaje scrise pe pancartele afişate la eveniment au cerut guvernului britanic să revoce Articolul 50. Alte mesaje au fost: “Mărşăluim pentru a cere un vot al Poporului” sau “Iubim UE”.

Marşul a fost susţinut de mai multe partide politice. Vicepreşedintele Partidului Laburist, Tom Watson, a declarat că susţine organizarea unui al doilea referendum ca fiind “singura cale” pentru soluţionarea impasului legat de Brexit. De asemenea, printre participanţii la eveniment s-au aflat şi premierul scoţian Nicola Sturgeon şi liderul democrat-liberal Vince Cable.

Primarul Londrei, Sadiq Khan din Partidul Laburist, a afirmat că mărşăluieşte cu “oameni din toate colţurile ţării pentru a cere ca poporul britanic să aibă ultimul cuvânt”.

O petiţie online publicată pe website-ul Parlamentului, care cere revocarea Articolului 50 strânsese până sâmbătă peste 4,4 milioane de semnături, în pofida faptului că site-ul a căzut de câteva ori.

Premierul britanic Theresa May a sugerat că, săptămâna viitoare, s-ar putea să nu supună votului Camerei Comunelor acordul pentru Brexit dacă nu există un suficient sprijin pentru a fi adoptat.

May le-a scris vineri tuturor parlamentarilor britanici, propunându-le să discute cu ei în următoarele zile întrucât “Parlamentul se pregăteşte să ia decizii monumentale”.

Premierul May a precizat că parlamentarii se confruntă cu patru variante clare:

- să voteze a treia oară acordul de retragere – lucru care depinde de preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, care a susţinut că trebuie să existe schimbări substanţiale în vechiul text pentru ca acesta să poată fi supus din nou votului, invocând o lege din 1604;

- să prezinte Bruxelles-ului un plan alternativ înainte de noul termen limită pentru Brexit, adică 12 aprilie;

- revocarea Articolului 50, care va pune capăt procesului actual pentru Brexit deşi nu va preveni lansarea unui nou proces;

- ieşirea din UE fără să se încheie un acord, însă Camera Comunelor a votat săptămâna trecută împotriva acestui punct.

May a declarat că un alt referendum privind Brexitul va produce “pagube catastrofale”.

La referendumul din 2016, 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului şi 48% împotriva lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe