Protest Occupy Guguţa la Ambasada Bielorusiei din Chişinău: 8 participanţi au fost „păziţi” de 10 carabinieri şi poliţişti. Comentariile Promo-LEX

Potrivit forţelor de ordine, în Moldova, prin scrierea mesajelor cu creta pe asfalt se încalcă articolul 181 al Codului Contravenţional „Încălcarea regulilor de asigurare a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale”.
Protest Occupy Guguţă la Ambasada Belarus din Chişinău
Protest Occupy Guguţă la Ambasada Belarus din Chişinău (facebook.com / Occupy Guguţă)

În semn de solidaritate cu protestatarii din Bielorusia, membrii grupului de iniţiativă Occupy Guguţa au desfăşurat marţi 11 august, o întrunire paşnică în faţa Ambasadei Bielorusiei din Chişinău. La întrunire au participat 8 persoane care au afişat pancarte în faţa intrării în ambasadă, iar pe parcursul întrunirii participanţii au scris cu cretă, pe trotuarul din faţa ambasadei, mesaje de solidarizare cu protestatarii.

Potrivit participanţilor la eveniment, la scurt timp după ce a început întrunirii, la locul protestului s-au adunat 10 carabinieri şi poliţişti, care au cerut în mod repetat participanţilor să nu scrie cu creta pe trotuar, menţionând că „e suficient că au scris mesaje pe pancarte”.

De asemenea, participanţilor la eveniment li s-a cerut să se deplaseze la 10 metri de sediul ambasadei şi să continue întrunirea vizavi, pentru că ambasada ar fi un obiect important. Forţele de ordine au mai cerut participanţilor să se legitimeze pentru a întocmi lista participanţilor la întrunire, au punctat organizatorii.

Totodată, reprezentanţii forţelor de ordine s-au aflat în imediata apropiere a participanţilor şi de mai multe ori s-au apropiat de protestatari la mai puţin de 1 metru, chiar dacă participanţii i-au rugat să păstreze distanţa recomandată în spaţiile publice.

După finalizarea întrunirii, unul dintre participanţi a fost chemat să se prezinte la sectorul de poliţie, unde acesta a fost informat că, prin scrierea mesajelor cu creta pe asfalt a încălcat articolul 181 al Codului Contravenţional „Încălcarea regulilor de asigurare a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale”.

Comentariile Asociaţiei Promo-LEX:

  1. Numărul de 10 carabinieri şi poliţişti sosiţi la locul întrunirii este disproporţionat de mare ţinând cont de caracterul paşnic al întrunirii şi numărului mic de 8 participanţi. Numărul mare de forţe de ordine şi prezenţa lor fizică în imediata apropiere a participanţilor paşnici, au fost de natură să intimideze participanţii la întrunire.
  2. În timpul desfăşurării întrunirilor, participanţii pot utiliza orice mijloace grafice sau sonore de exprimare a ideilor sau atitudinilor. Nu ţine de competenţa forţelor de ordine să se expună asupra oportunităţii utilizării unuia sau altui mijloc de exprimare. Dreptul de a alege mijloacele de exprimare aparţine participanţilor la întrunire.
  3. Înscrisurile grafice cu creta pe trotuar nu sunt interzise în Republica Moldova – aceasta fiind o formă de exprimare comună, răspândită şi acceptată pe larg de societate. Interpretarea înscrisurilor cu cretă pe trotuar ca încălcare a regulilor de asigurare a curăţeniei este un abuz.
  4. Întrunirile se pot desfăşura în orice loc deschis publicului în afara clădirilor sau în afara altor spaţii închise accesului liber. Alegerea locului este un drept al participanţilor. Atât timp cât spaţiul public nu este închis accesului public, acolo se pot desfăşura întruniri publice. Nu ţine de competenţa forţelor de ordine să indice participanţilor unde să desfăşoare întrunirile publice, mai ales că numărul şi comportamentul participanţilor nu a obstrucţionat deplasarea pietonilor pe trotuar.
  5. Legitimarea participanţilor la întrunire nu este justificată atât timp cât aceştia nu au depăşit cadrul legal şi paşnic al întrunirii. Întocmirea unei liste a participanţilor fără motiv, este o ingerinţă în dreptul la libera întrunire.
  6. Respectarea regulilor de distanţare în locurile publice impuse prin decizia Comisiei Naţionale Excepţionale de Sănătate Publică, este obligatorie pentru toţi. Încălcarea regulilor de distanţare de către forţele de ordine implică un risc de răspândire a COVID-19 şi reprezintă un exemplu contraproductiv în încercarea de a impune respectarea regulilor de către societate.
  7. Concentrarea unui număr mare de Intervenţii abuzive la o întrunire paşnică poate fi interpretată ca o încercare de intimidare a participanţilor şi este absolut descalificantă şi inacceptabilă din partea reprezentanţilor forţelor de ordine. Recomandăm conducătorilor IGP şi IGC să asigure instruirea forţelor din subordine în legătură cu prevederile Legii cu privire la întrunirile publice.

Solicităm forţelor de ordine să se abţină pe viitor de la acţiuni care pot perturba buna desfăşurare a întrunirilor, cum ar fi prezenţa în număr disproporţionat de mare la întruniri paşnice, expunerea opiniilor cu privire la formele de exprimare sau mesajele exprimate de participanţi, legitimarea inoportună a participanţilor la întruniri paşnice, solicitarea schimbării locului întrunirii paşnice.

Cerem forţelor de ordine să fie prin propriul exemplu un model de respectare a măsurilor de sănătate publică.”

Amintim că duminică seara în centrul capitalei Minsk, au început proteste în masă, manifestanţii ieşind în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor. Opozanţii preşedintelui din Bielorusia, Lukaşenko, susţin că voturile au fost fraudate.

Poliţia a folosit muniţie de război în momentul în care a fost ţinta mulţimii violente în Bielorusia, a declarat Ministerul de Interne, citat de BBC. Un echipaj BBC a fost atacat de poliţie marţi seară. Protestatarii au acuzat poliţia de brutalitate în urma alegerilor prezidenţiale de duminică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe