Protest violent zguduie India. Sute de mii de manifestanţi cer guvernului să îi sprijine pe cei defavorizaţi

Demonstraţii masive în Gujarat, 26 august
Demonstraţii masive în Gujarat, 26 august (IndiaTimes)

Premierul indian Narendra Modi a făcut apel la calm după ce un miting din oraşul Ahmedabad, la care au participat aproximativ 500.000 de membri ai unui clan puternic, a degenerat într-o revoltă, soldată cu 6 morţi şi zeci de autobuze şi secţii de poliţie incendiate, conform Sydney Morning Herald.

Manifestanţii din comunitatea influentă Patel (sau Patidar) s-au adunat marţi pentru a cere includerea în programele guvernamentale a persoanelor dezavantajate, dar manifestaţia a devenit violentă în condiţiile în care agitatorii au aruncat cu pietre, s-au luptat cu poliţiştii şi au incendiat locuinţa unui ministru de stat.

Miercuri, altercaţiile au continuat în mai multe puncte fierbinţi din statul indian Gujarat, locul de origine a premierului.

Printre cei ucişi se numără un tată şi un fiu care, în timp ce se îndreptau spre casă de la muncă, au fost prinşi în mijlocul unei mulţimi de manifestanţi şi ulterior au fost omorâţi de poliţiştii care au deschis focul asupra mulţimii din Ahmedabad. Totodată, AFP a raportat o a treia victimă.

Violenţele au fost declanşate marţi, când poliţia l-a reţinut pentru scurt timp pe carismaticul şi tânărul lider al mişcării, Hardik Patel, în vârstă de 22 de ani, ulterior izbucnind tulburări în întregul stat.

“Mişcarea noastră nu este violentă”, a declarat miercuri Patel postului de televiziune NDTV. “Noi nu am declanşat nicio violenţă”. El a promis că în zilele următoare campania se va “intensifica”.

Membrii clanului său au fost în India, de generaţii proprietari de pământuri cu putere politică, oameni de afaceri şi şlefuitori de diamante, reprezentând o forţă influentă în diaspora ţării. Peste 40% dintre motelurile din SUA sunt deţinute de indieni, de exemplu, şi mulţi dintre ei au numele de familie Patel.

Dar nemulţumirile îndelungate faţă de ceea ce clanul Patel consideră a fi un tratament preferenţial al guvernului faţă de persoanele defavorizate, combinat cu problemele din economie, s-au transformat în această vară într-o serie de mitinguri şi proteste.

La ultimul miting, Patel, în faţa a sute de mii de manifestanţi, a promis că vor “smulge” protecţiile de care se bucură guvernul dacă va fi nevoie, a făcut apel pentru o grevă generală şi a declarat că va rămâne la faţa locului în greva foamei până când temerile sale vor fi auzite.

De la independenţa sa de Marea Britanie în 1947, India a urmărit să îşi protejeze comunităţile tribale şi persoanele defavorizate prin rezervarea unor locuri speciale în universităţi, precum şi prin crearea unor posturi guvernamentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe