Protestatar elev din Hong Kong, împuşcat în piept cu muniţie de război în timpul protestelor

Elev împuşcat în piept de la 2 metri de către poliţia din Hong Kong, 1 octombrie 2019
Elev împuşcat în piept de la 2 metri de către poliţia din Hong Kong, 1 octombrie 2019 (Captura video Youtube)

Marţi, în timpul protestelor masive care au avut loc în Hong Kong - pe fundalul sărbătoririi a 70 de ani de la instaurarea regimului comunist chinez la Beijing - unul dintre protestatari a fost împuşcat în piept, potrivit publicaţiei South China Morning Post (SCMP), citată de Guardian. SCMP este controlată de Partidul Comunist.

Hong Kong-ul este zguduit din iunie de proteste împotriva unui pachet legislativ care prevede trimiterea suspecţilor în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale aflate sub conducerea Partidului Comunist.

Deşi legea a fost retrasă în urma protestelor vehemente, valul de nemulţumire se îndreaptă acum împotriva Beijing-ului şi a regimului marionetă aflat la conducerea centrului financiar.

Zeci de mii de manifestanţi din Hong Kong au organizat astăzi un marş masiv al „doliului”, care, deşi a fost interzis de autorităţi, a avut loc din parcul Victoria, cartierul Causeway spre Central.

“Astazi am ieşit pentru a spune Partidului Comunist că oamenii din Hong Kong nu au nimic de sărbătorit”, a afirmat activistul Lee Cheuk-yan. “Ţinem doliu pentru cei 70 de ani de regim comunist şi pentru drepturile noastre civile, pe care China ni le fură. Vom continua lupta”.

Poliţia a încercat să disperseze mulţimea în mai multe puncte - Wong Tai Sin, Sha Tin şi Tsuen Wan în timp ce luptele stradale au izbucnit în mai multe puncte din Tuen Mun.

În cursul dimineţii, liderii oraşului, elitele politice şi oficialii s-au adunat la Centrul de Convenţii şi Expoziţii din Wan Chai pentru a participa la o ceremonie de ridicare a drapelului comunist.

Aproape 20 de staţii de metrou au fost închise şi multe magazine şi mall-uri din jurul oraşului şi-au baricadat vitrinele, din cauza violenţelor care sunt preconizate.

Într-o escaladare majoră a folosirii forţei, poliţia ar fi împuşcat un protestatar cu muniţie de război pentru prima oară de la începutul protestelor, potivit unei ştiri a SCMP, dar care nu a fost confirmată până în prezent de autorităţi.

Pe parcursul celor 17 săptămâni de proteste au existat mai multe incidente în care poliţiştii au scos armele din dotare şi au ţintit către protestatarii înarmaţi cu coctailuri Molotov. Uneori, gesturile au fost urmate de focuri de avertisment trase în aer, dar niciodată în plin în mulţime.

Un material video publicat de Standnews arată un protestatar care cere să fie dus la spital: “Trimiteţi-mă la spital, îmi arde pieptul, trebuie să merg la spital”.

Poliţiştii au fost criticaţi deseori de Amnesty International pentru folosirea excesivă a forţei împotriva protestatarilor, fiind chiar acuzaţi de colaborare cu Triadele chineze din oraş, care au acţionat în diverse rânduri împotriva manifestanţilor anti-comunişti.