Protestatar trântit pe jos de poliţişti şi încătuşat după ce a proiectat "#Rezist" la festivalul Spotlight [video]

Un cunoscut protestatar, Cristian Mihai Dide, a fost încătuşat de cinci poliţişti după ce a proiectat mesajul "#Rezist" pe Palatul Regal, care se află chiar lângă sediul Ministerului de Interne.
Protestatar ridicat de poliţie
Protestatar ridicat de poliţie (Captură foto)

Un protestatar a fost ridicat cu forţa de poliţişti, vineri noaptea, şi dus la Secţia 3 din Capitală, unde a primit o amendă consistentă, incidentul având loc după ce a proiectat mesajul "#Rezist" pe Palatul Regal din Bucureşti în timpul festivalului de lumini "Spotlight".

O filmare postată pe reţelele de socializare de Passport Productions arată o echipă de cinci poliţişti punându-i cătuşe protestatarului care a fost trântit pe jos.

„Ieri, la festival de lumini "Spotlight", mesajul #Rezist proiectat pe Muzeul de Artă şi pe Monumentul Revoluţiei de către Cristian Mihai Dide a fost taxat cu 2.600 de RON de către Poliţia Municipală. Festivalul Spotlight este, în cuvintele Primarului General Gabriela Firea, "o punte de legătură între oameni, un motiv luminos de a-i aduce în inima cetăţii, pentru a se bucura împreună".

Cu cătuşe şi extremă brutalitate, Dide a fost dus la Secţia 3 Poliţie, aşa cum vedeţi în filmul nostru. Asta după ce a apucat doar să întrebe cu ce bază legală sau mandat poliţiştii îl legitimează într-un spaţiu privat, respectiv pe terasa unui bloc (declarat drept spaţiu public de către poliţistul şef, poliţist care ne-a şi ameninţat că ne va da în judecată dacă vom publica aceste imagini. "Fără probe!" a strigat poliţistul la noi, în timp ce colegul lui a transmis unui coleg pe un ton conspirativ: "E o fată aici care filmează...").

"United we shine, (denumirea oficială a festivalului), exprimă cum nu se poate mai bine ceea ce acest festival face pentru Bucureşti şi pentru locuitorii săi", scria Gabriela Firea în deschiderea caietului-program, doar atâta timp cât locuitorii stau cuminţi şi la locul lor - în timp ce, trebuie să adăugăm, cetăţenii care participă cu propriile mesaje de lumină sunt trataţi ca nişte criminali periculoşi. (...)

Întrebarea principală aici este: cum este posibil ca cineva să trimită poliţişti, cu atâta îndârjire, ca să legitimeze şi să amendeze un cetăţean care participa la un eveniment al Primăriei, un festival al luminii - cu lumină! (chiar şi sub o formă de guerrilla). Din ce motiv, altul decât pentru a cenzura mesajul?”, scrie Passport Productions.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.