Protestatarii din Hong Kong intră într-o clădire guvernamentală cerând blocarea legii extrădării

Protestatari în clădirea Consiliului Legislativ din Hong Kong, 1 iulie 2019
Protestatari în clădirea Consiliului Legislativ din Hong Kong, 1 iulie 2019 (Li Yi/The Epoch Times)

Luni, 1 iulie, sute de protestatari din Hong Kong au atacat clădirea Adunării Legislative - parlamentul local, la 22 de ani de la predarea oraşului către guvernarea chineză, pe 1 iulie.

Tulburările au survenit pe fondul unei serii de proteste masive iscate de încercarea regimului comunist de la Beijing de a introduce în Hong Kong un pachet legislativ care să permită extrădarea locuitorilor oraşului port - şi chiar a străinilor care vizitează oraşul.

Numeroşi analişti susţin că noul pachet legislativ va permite Partidului Comunist să aresteze transfugii chinezi care se adăpostesc de persecuţie în Hong Kong, precum şi să ceară aducerea în faţa justiţiei organizatorii de proteste şi comemorări.

Libertăţile individuale, chiar şi restrânse cum sunt în Hong Kong, reprezintă o problemă pentru regimul comunist de la Beijing, care menţine un control total asupra mass media.

Protestatarii pătrund în clădirea Consiliului Legislativ, 1 iulie 2019, Hong Kong
Protestatarii pătrund în clădirea Consiliului Legislativ, 1 iulie 2019, Hong Kong (Li Yi/The Epoch Times)

Cu câteva săptămâni în urmă oraşul a fost zguduit de manifestaţii masive, la care au participat milioane de persoane. Ocazionate de comemorarea a 30 de ani de la măcelul manifestaţiei studenţeşti din Piaţa Tiananmen, marşurile au escaladat rapid împotriva pachetului legislativ privind extrădarea, iniţiat de Beijing.

Protestele în creştere împotriva proiectului de lege au pus presiuni asupra liderului oraşului, care a anunţat pe 15 iunie că proiectul de lege ar fi suspendat pe termen nelimitat. Dar mulţi locuitori ai Hong Kong-ului au rămas nemulţumiţi.

Un grup separat, în jur de o mie de protestatari, au asediat clădirea Consiliului Legislativ începând cu luni după-amiaza, potrivit presei locale.

Un grup mic de elevi care purtau pălării şi măşti a folosit un cărucior metalic, stâlpi şi schele pentru a lovi în mod repetat uşile din sticlă armată ale clădirii, care în cele din urmă s-au spart în jurul orei 3:00.

Sute de protestatari s-au repezit în clădire la ora 9:00. Odată intraţi, au rupt portretele liderilor Consiliului şi au pictat sloganuri pe ziduri, cum ar fi "retrageţi [legea]", "nu legii extrădării" şi "oamenii au fost forţaţi să se revolte de către autorităţi."

Mulţi dintre cei care au rămas în afară au scandat sloganuri similare, cerând votul universal pentru alegerea liderului oraşului, care este votat în prezent de un comitet electoral format din marionete ale Beijing-ului.

Proteste masive în Hong Kong, 2 iulie 2019
Proteste masive în Hong Kong, 2 iulie 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Poliţia a avertizat protestatarii să nu continue asaltul asupra clădirii, ameninţând cu forţa. Trupe anti-revoltă, cu căşti şi bastoane, au tras cu gaze lacrimogene.

În timp ce protestatarii au intrat în clădire, poliţia s-a retras, aparent pentru a evita confruntările, permiţând protestatarilor să preia clădirea.

La ora 22:21, la aproximativ o oră după ce protestatarii au intrat în clădire, poliţia a publicat un videoclip pe mass-media socială, în care un purtător de cuvânt neidentificat a condamnat tulburările etichetând protestatarii drept "revoluţionari". Acesta a cerut protestatarilor să părăsească rapid zona din jurul clădirii.

În urma anunţurilor făcute de poliţie, unii protestatari au început să se retragă din clădire în jurul orei 10:30, în timp ce o parte a grupului a rămas în interior. Aproximativ 30 de protestatari s-au închis în holul clădirii, refuzând să plece.

Aceştia au lansat o declaraţie: "Guvernul actual al Regiunii Administrative Speciale [Hong Kong] nu mai este ceea ce locuitorii oraşului şi-au imaginat, iar legiuitorul ... a devenit un instrument politic. Prin urmare, suntem forţaţi să luăm diverse acţiuni de retaliere şi, prin urmare, asedierea actuală a Consiliului".

Poliţia trage cu gaze lacrimogene în protestatarii din Hong Kong, 2 uilie 2019
Poliţia trage cu gaze lacrimogene în protestatarii din Hong Kong, 2 uilie 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

La ora 11:30, un grup de protestatari care au rămas în interiorul camerei discutau dacă să se retragă. Unii au decis să părăsească clădirea în mod paşnic înainte de oră 12 şi au cerut poliţiei să nu elibereze spaţiul folosind forţa. Alţi câţiva au dorit să rămână, potrivit Voice of America.

Grupul pentru drepturile omului din Hong Kong, Human Rights Monitor, a făcut un "apel de urgenţă", publicând o declaraţie prin care solicită poliţiei să se angajeze în negocieri paşnice cu protestatarii.

În jurul miezului nopţii, totuşi, zeci de poliţişti cu bastoane şi scuturi au început să împingă mulţimea. Poliţia a început apoi să tragă gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii în afara clădirii. Un grup de poliţişti a intrat în clădire. La vremea respectivă, în holul clădirii rămăseseră patru protestatari.

La aproximativ ora 12:30, cei patru au părăsit sediul. Poliţia a început să elimine baricadele ridicate de protestatari, trăgând cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea rămasă.