Protestatarii din LA solicită eliberarea lui Gao Zhisheng de Ziua Drepturilor Omului

Protestatarii din Los Angeles au solicitat eliberarea prizonierului de conştiinţă Gao Zhisheng la 9 decembrie, cu o zi înainte de Ziua Drepturilor Omului. În partea dreapta este Sun Yong, un membru al Grupului Chinez de Protecţie a Drepturilor Omului, iar la stânga lui este Zhang Jun, un fost şofer de taxi din China, care a văzut corupţia regimului şi acum locuieşte în Statele Unite ale Americii.
Protestatarii din Los Angeles au solicitat eliberarea prizonierului de conştiinţă Gao Zhisheng la 9 decembrie, cu o zi înainte de Ziua Drepturilor Omului. În partea dreapta este Sun Yong, un membru al Grupului Chinez de Protecţie a Drepturilor Omului, iar la stânga lui este Zhang Jun, un fost şofer de taxi din China, care a văzut corupţia regimului şi acum locuieşte în Statele Unite ale Americii. (Liu Fei / The Epoch Times)

Activişti pentru drepturile omului au protestat în faţa Consulatului chinez din Los Angeles solicitând eliberarea avocatului încarcerat Gao Zhisheng şi a altor prizonieri de conştiinţă din China, cu o zi înainte de a 64-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Oamenii s-au adunat în Chinatown din Los Angeles, la aglomeratul Sun Yat-sen Plaza şi au afişat bannere în engleză şi în chineză cu slogane de genul: "Eliberaţi prizonierii politici", "Vrem drepturile omului," şi "Libertatea de credinţă".

Partidului Comunist îi este teamă de Gao Zhisheng

Sun Yong, un membru al Grupului Chinez de Protecţie a Drepturilor Omului, a afişat un portret al avocatului pentru drepturile omului încarcerat Gao Zhisheng. Sun a precizat că Gao a suferit o persecuţie extrem de severă comparativ cu alţi bine-cunoscuţi dizidenţi din China.

"Lui Gao Zhisheng nu îi este nici măcar permis să aibă vizitatori", a declarat Sun. "Nimeni nu ştie unde este ţinut. Se crede, de asemenea, că este abuzat permanent. Nimeni nu ştie dacă este încă în viaţă".

Sun a adăugat că Gao Zhisheng înţelege ce este cu adevărat Partidul Comunist şi ştie că este inutil să încerce să negocieze.

"Gao înţelege natura Partidului Comunist şi de aceea suferă această persecuţie", a precizat Sun.

Sun a declarat că cele "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist", publicate de ziarul The Epoch Times la finele anului 2004, sunt extrem de populare în China şi că mulţi chinezi, cum ar fi Gao Zhisheng, îşi dau seama de "natura rea şi înşelătoare" a regimului comunist.

"Eu cred că dezintegrarea regimului comunist este o chestiune de timp", a susţinut Sun.

Teama de persecuţie

Organizatorul Fan Cheng din cadrul Grupului Chinez pentru Protecţia Drepturilor Omului a remarcat că chinezilor le sunt încălcate drepturile omului, nu numai în China, ci şi în străinătate.

Când Fan le-a cerut membrilor grupului să se alăture protestului împotriva regimului comunist, unii au ezitat de teama potenţialelor consecinţe ce s-ar abate asupra rudele lor din China.

"Regimul comunist atârnă o sabie deasupra capului fiecăruia, iar oamenilor le lipseşte siguranţa", a afirmat Fan.

"Câştigătorul premiului Nobel, Mo Yan, nu îndrăzneşte să spună ce vrea de teama de a nu avea probleme la întoarcerea în China. Fiecare cetăţean chinez împărtăşeşte aceeaşi frică. Această frică nu va dispare până când Partidul Comunist nu va pieri", a concluzionat acesta.

Corupţie răspândită

Zhang Jun era şofer de taxi în China. Acesta a punctat faptul că fenomenul corupţiei în China comunistă este foarte răspândit.

Medicilor, de exemplu, le lipseşte etica medicală, a declarat acesta, amintindu-şi că o dată a trebuit să mituiască personalului medical atunci când mama lui era în spital şi avea nevoie de o operaţie.

"I-am trimis 5000 de yuani chirurgului şi 3.000 de yuani anestezistului", a precizat Zhang.

Zhang a remarcat, de asemenea, că viaţa obişnuită a chinezilor nu s-a îmbunătăţit mult şi este încă greu. Între timp, oficialii şi cei cu conexiuni ajung bogaţi.

Kuo-Ching Fung, care a fost închis 20 de ani într-un lagăr de muncă din China deoarece a fost etichetat "de dreapta", a venit la miting să-şi exprime sprijinul şi îngrijorarea.

Când a fost întrebat despre posibilul efect al schimbării recente de putere din China, acesta a afirmat că, deşi noul lider Xi Jinping şi membrul demis al Biroului Politic Bo Xilai sunt două persoane diferite, nu are nicio speranţă pentru Partidul Comunist.

Tony Gabriele, un reprezentant al Amnesty International din Los Angeles, a declarat că americanii pot ajuta poporul chinez informându-se despre faptele de persecuţie politică din China şi luând măsuri împotriva acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe