Proteste anti-guvernamentale în Ucraina

Proteste la Kiev, 18 octombrie 2017
Proteste la Kiev, 18 octombrie 2017 (captură video)

Manifestanţi anti-guvernamentali din Kiev au început miercuri să îşi construiască o tabără de protest în faţa clădirii Parlamentului Ucrainei. Dar, anterior, peste 1.000 de susţinători ai opoziţiei şi ai fostului preşedinte georgian şi guvernator al Odesei, Mihail Saakaşvili s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului din centrul Kievului pentru a cere demisia preşedintelui Petro Poroşenko. De asemenea, ei au cerut reforme electorale, crearea unui tribunal împotriva corupţiei şi abolirea imunităţii parlamentare.

Saakaşvili s-a adresat mulţimii, făcând referire la preşedintele Poroşenko.

“Există un singur proces şi o singură schimbare care a avut loc. O singură persoană a adus întregul sector judiciar în mâinile sale. De aceea nu există corectitudine pentru ucraineni. Instanţele lucrează pentru el, pentru partenerii săi de afaceri şi pentru camarazii săi. Aceeaşi persoană a uzurpat şi Parlamentul”.

Poroşenko a declarat că protestul este un element extrem de important al democraţiei, adăugând că este esenţial ca mitingul să fie paşnic. Dar, deşi protestul a început paşnic, naţionaliştii de extremă dreapta s-au alăturat ulterior manifestanţilor şi s-au ciocnit cu forţele de ordine.

În timpul altercaţiilor, în cadrul cărora forţele de ordine au folosit şi gaze lacrimogene, au fost rănite patru persoane - un poliţist care a fost spitalizat şi trei manifestanţi care au primit îngrijiri medicale la faţa locului -, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că nimeni nu a fost arestat în acest incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe