Proteste la Veneţia. Localnicii distrug bariere instalate de autorităţi

Manifestanţi veneţieni încearcă înlăture puncte de control ridicate de autorităţi în oraşul italian Veneţia, 29 aprilie 2018.
Manifestanţi veneţieni încearcă înlăture puncte de control ridicate de autorităţi în oraşul italian Veneţia, 29 aprilie 2018. (Getty Images)

Zeci de manifestanţi din Veneţia au reacţionat la instalarea punctelor de control de către autorităţi prin dărâmarea imediat a acestora şi desfăşurarea unei demonstraţii împotriva numărului enorm de turişti care vin să viziteze oraşul.

Oficialii veneţieni au ridicat sâmbătă puncte de control pentru turişti cu scopul de a controla fluxul de turişti înaintea weekendului prelungit.

Totuşi, măsurile de control nu au rezistat prea mult deoarece rezidenţi veneţieni furioşi au distrus duminică barierele şi au scandat împotriva politicienilor oraşului şi a afluxului fără precedent de turişti.

Imaginile video au arătat cum zeci de localnici au înlăturat punctele de control, despre care primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, a susţinut că au scopul de a îmbunătăţi viaţa localnicilor.

Un manifestant a precizat: “Oraşul nu aparţine primarului. Şi nici poliţiei sau turiştilor. Ci oamenilor care locuiesc în Veneţia. Resping ideea ridicării de puncte de control pentru a putea intra în oraş. Oraşul ne aparţine nouă. Veneţia moare. Ridicarea de bariere de către primar arată că el cedează. El doreşte ca Veneţia să devină un oraş fără locuitori”.

În centrul oraşului istoric au fost ridicate puncte de control înaintea unui weekend prelungit în zone cu tranzit ridicat precum Podul Constituţiei şi gara oraşului.

Doar rezidenţilor şi vizitatorilor frecvenţi care deţin o aşa-numită “Carta Venezia” li s-a permis să folosească rutele principale pentru a ajunge în zonele importante ale oraşului, în timp ce turiştii au fost nevoiţi să folosească rute mai puţin directe.

Tensiunile cu turiştii din Veneţia au ajuns la un nivel ridicat în 2017, când aproximativ 60.000 de vizitatori au sosit în oraş zilnic. Populaţia locală este de 55.000 de persoane.

Autorităţile au urmărit să minimalizeze importanţa protestului, iar şeful poliţiei locale, Marco Agostini, a afirmat: “Vom ridica din nou barierele de îndată ce va fi posibil”. Ceea ce s-a şi întâmplat ulterior.