Proteste zilnice la ANRE: Tarifele au fost majorate ilegal

Decizia ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică şi gaze naturale a nemulţumit cetăţenii din R.Moldova. Ca urmare, Consiliul Marii Adunări Naţionale a organizat un miting de protest luni la orele 14:00.
Moldovenii nemulţumiţi pichetează sediul ANRE
Moldovenii nemulţumiţi pichetează sediul ANRE (Epoch Times România)

Protestatarii urmează să se deplaseze din Piaţa Marii Adunări Naţionale către sediul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Astăzi (luni) va fi demarată o serie de pichete privind schemele din sectorul energetic şi modalitatea de formare a preţului către consumatorul final. Astăzi vom avea prima acţiune. Acuzăm ANRE de netransparenţă şi contestăm decizia de majorare a tarifelor, care se numără printre revendicările protestatarilor. De asemenea, învinuim această instituţie de mimarea auditului care a fost solicitat de experţi, dar şi de protestatarii din PMAN. În aceste audite nu este prezentată transparenţa cheltuielilor în baza cărora se formează tarifele”, a declarat reprezentantul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Inga Grigoriu, citată de Jurnal.md.

Organizatorii au venit şi cu o petiţie, urmând să fie semnată de participanţii la pichetul din faţa ANRE.

Petiţia conţine următoarele deziderate:

- Retragerea licenţei de la Energocapital;

- Anularea hotărârilor de majorare a tarifelor;

- Organizarea dezbaterilor în mod transparent şi publicarea proiectelor de hotărâri tuturor materialelor după cum prevede legislaţia în vigoare;

- Publicarea hotărârilor tuturor operatorilor;

- Crearea unui Consiliu Consultativ al ANRE din care să facă parte experţi din domeniul energetic şi economic;

- Efectuarea unui control complex a tuturor operatorilor, cu participarea membrilor Consiliului Consultativ, experţilor independenţi şi a instituţiilor specializate de stat: Inspectoratul energetic, Inspectoratul de stat pentru Supravegherea obiectelor industriale, Curtea de Conturi.

După semnarea petiţiei propuse de Platforma DA, sutele de persoane nemulţumite de majorarea preţului la energia electrică au pichetat luni, sediul ANRE cerând demisia actualului director Sergiu Ciobanu. Cu pancarte pe care scria „Agenţia Hoţilor pentru Reglementare în Energetică” protestatarii scandau „Jos tarifele!”, „Jos hunta!”, „Ciobanu afară!”, „Ieşi afară, javră ordinară!”, „Noi de-aicea nu plecăm!”, „Demisia!”, „Jos mafia!”.

Întrucât nu a ieşit nimeni să vorbească cu manifestanţii, aceştia au decis să protesteze şi în următoarele zile, fiind îndemnaţi de organizatori să ia exemplul României. Apoi, protestatarii au dat buzna peste zidul de poliţişti format în faţa edificiului, din fericire nimeni nu a avut de suferit.

Potrivit expertului în economie, Sergiu Tofilat, „Tarifele au fost majorate ilegal, pentru că nu s-a urmat procedura de consultări publice”.

În final, directorul ANRE a reuşit să părăsească clădirea prin uşa din spate, plecând nepăsător faţă de cerinţele cetăţenilor.

La 18 iulie au fost operate majorări ale tarifelor pentru energia electrică şi gaz în urma unei decizii aprobate de ANRE, fiind invocată deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul. Preţul la gazele naturale s-a majorat cu 15 la sută, iar la la energia electrică cu 37 la sută. Astfel, începând cu 9 noiembrie cetăţenii vor plăti pentru energia electrică 2,20 lei pentru un kilowatt/oră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe