Protestele continuă la exploatarea de uraniu Crucea

Mineri în subteran.
Mineri în subteran. (Epoch Times România)

În jur de 400 de minieri de la exploatarea de uraniu din localitatea suceveană Crucea continuă, marţi, protestele declanşate cu o zi în urmă, relatează Mediafax. La protest participă şi mulţi mineri pensionari nemulţumiţi de modul în care li s-a calculat pensia.

Ortacii cer respectarea contractului colectiv de muncă, cu creşterea salariului în funcţie de inflaţie şi de creşterea salariului minim pe economie, respectarea grilei de salarizare pentru munca în subteran, acordarea a cinci salarii minime pe ramură la ieşirea la pensie precum şi modificarea bazei de calcul a pensiei. Minerii mai solicită creşterea alocaţiei de hrană de la 10 la 14 lei şi acordarea de bilete de tratament, acordarea de premii de Ziua Minerului, Paşte şi Crăciun, în valoare totală de de 800 de lei.

Nu în ultimul rând, minerii de la Crucea vor demisia conducerii sindicatului din companie, pe care o acuză că nu le-a reprezentat corect interesele.

Strânşi în faţa sediului sucursalei, protestatarii aşteaptă ca la faţa locului să vină Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, pentru a discuta despre revendicările lor.

Potrivit Mediafax, protestele au început luni, când minerii din primul şi al doilea schimb au refuzat să mai lucreze şi s-au strâns la sediul administrativ al unităţii, nemulţumiţi că banii pe are i-au primit la lichidarea pe luna decembrie au fost mai puţini decât în mod normal, diferenţa fiind de 200 de lei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne