Protestele din Hong Kong: poliţia face primele arestări după vandalizarea sediului Consiliului Legislativ

Poliţia trage cu gaze lacrimogene în protestatarii din Hong Kong, 2 uilie 2019
Poliţia trage cu gaze lacrimogene în protestatarii din Hong Kong, 2 uilie 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Cel puţin 11 bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au încercat să submineze festivităţile desfăşurate luni cu ocazia celei de-a 22-a aniversări a predării Hong Kong-ului de către Marea Britanie autorităţilor comuniste chineze, potrivit The Guardian.

Cei 12 fac parte din primul val de detenţii legate de protestele anti-guvernamentale din Hong Kong care au condus la vandalizarea sediului Consiliului Legislativ al oraşului.

Poliţia fostei colonii britanice a declarat, joi, că cele 12 persoane au fost acuzate de comiterea unor infracţiuni precum: “posesia de arme ofensive, adunare ilegală, atacarea unui poliţist, obstrucţionarea unui poliţist, nerespectarea ordinului din 1995 privind navigaţia aeriană şi lipsa unui document de identitate asupra persoanei”. Cel mai în vârstă arestat are 31 de ani şi cel mai tânăr 14.

În ultima lună, manifestanţii au cerut retragerea totală a unui proiect de lege care ar permite autorităţilor locale să extrădeze cetăţeni, indiferent de naţionalitatea lor, în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunalele comuniste chineze. Nemulţumirile acumulate faţă de conducerea Hong Kong s-au transformat într-o criză politică mai amplă.

Ocuparea sediului Consiliului Legislativ, luni seară, a coincis cu un protest paşnic masiv în timpul căruia, potrivit organizatorilor, peste o jumătate de milion de persoane au mărşăluit prin oraş cu ocazia aniversării revenirii Hong Kong-ului sub guvernarea chineză în 1997.

În primele ore ale zilei de marţi, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane.

“Poliţia va cerceta şi îi va aduce pe vinovaţi în faţa justiţiei pentru orice fel de acţiuni ilegale”, potrivit declaraţiei poliţiei.

Poliţia a arestat şi un bărbat în vârstă de 31 de ani pentru atacarea forţelor de ordine, provocarea de pagube, intrarea forţată şi comportament tulburent în spaţiul public pentru rolul avut în incidentul din 1 iulie, dar şi la un protest anterior, în luna iunie, când mii de manifestanţi au înconjurat sediul poliţiei din Hong Kong pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de violenţa poliţienească.

În 12 iunie, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva mulţimii de manifestanţi în mare parte paşnici.

Alte opt persoane au fost arestate anterior, în cursul zilei de miercuri, pentru publicarea pe Internet a datelor personale ale unor ofiţeri de poliţie, inclusiv numere de telefon şi adresa domiciliului. Poliţiştii aparent au fost hărţuiţi cu telefoane în toiul nopţii şi mesaje text ameninţătoare.

Totodată, poliţia a arestat de asemenea persoane în timpul unui miting organizat în 30 iunie pentru susţinerea forţei poliţieneşti.

Cinci bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pentru posesie de arme ofensive, atac care a provocat răni corporale, atac comun şi încăierare într-un loc public.

Joi, pe fondul unei dispute diplomatice tot mai intense între China şi Marea Britanie cu privire la proteste, mass media chineză de stat a învinuit amestecul guvernelor occidentale pentru tulburările din Hong Kong.