Protestele violente din Venezuela continuă: zeci de magazine jefuite, birouri guvernamentale incendiate

Au fost jefuite 68 de magazine, iar multe birouri guvernamentale au fost incendiate după protestele anti-guvernamentale de luni şi marţi în oraşul Maracay, la vest de capitala venezueleană Caracas.
Automobil incendiat în timpul unei demonstraţii anti-guvern în Caracas, 7 iunie 2017.
Automobil incendiat în timpul unei demonstraţii anti-guvern în Caracas, 7 iunie 2017. (Juan Barreto/AFP/Getty Images)

În ultimele 3 luni, în capitala venezueleană Caracas au fost organizate aproape zilnic proteste masive împotriva guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, dar proteste semnificative au avut loc şi în unele oraşe provinciale.

Guvernatorul pro-Maduro al statului venezuelean Aragua, a cărui capitală este Maracay, a declarat că jafurile au vizat supermarketuri, farmacii şi mici brutării sau magazine cu băutură.

Guvernatorul Caryl Bertho a declarat că un birou al departamentului pentru impozite, un birou guvernamental pentru comunicaţii telefonice şi un sediu al partidului de guvernământ au fost incendiate luni seară.

Aproximativ 216 persoane au fost arestate.

Bertho a dat vina pe manifestanţi pentru jafuri, dar activiştii din opoziţie au declarat că autorii jafurilor sunt găşti de motociclişti, care nu au fost "deranjate" de autorităţi. Astfel de grupuri sunt deseori de partea guvernului.

La nivel naţional, peste 70 de persoane au fost ucise în timpul celor aproximativ 90 de zile de proteste care vizează înlăturarea lui Maduro de la conducerea ţării. Procurorii federali au confirmat că liderul unui partid de opoziţie, Yofre Rodriguez, în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat în cap într-un alt oraş al statului Aragua.

Rapoarte de la faţa locului sugerează că, în timpul unor proteste, forţele de securitate au făcut uz de arme neconvenţionale, de exemplu introducând cuie sau pietre în canistrele de gaz lacrimogen.

În timp ce guvernul venezuelean continuă să îşi înfometeze propriul popor prin regulamente şi să îşi ucidă cetăţenii pentru că protestează din cauza fometei, măsurile la care recurg cei care trăiesc sub opresiunea socialismului par să se înăsprească.

Guvernul venezuelean şi-a distrus propria economie prin politici socialiste, care sunt rămăşiţe ale regimului de teroare al lui Hugo Chavez. În condiţiile în care inflaţia a crescut cu 800% în 2016 şi economia s-a micşorat cu 18,6% în aceeaşi perioadă, conform Băncii Centrale a Venezuelei, infracţionalitatea a crescut cu peste 28.479 de omucideri anul trecut. Acest lucru face ca Venezuela să aibă una dintre cele mai mari rate ale infracţionalităţii din lume şi cea mai slabă economie. Procurarea alimentelor şi medicamentelor a devenit aproape imposibilă, cu excepţia celor foarte puţini care îşi pot permite preţurile de pe piaţa neagră sau acceptă riscul că ar putea muri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe