Protestul extrem de la Spitalul Universitar ia sfârşit. Simion iese din greva foamei după 17 zile

Daniel Simion
Daniel Simion (Epoch Times)

Daniel Simion, asistentul medical aflat în greva foamei pentru schimbarea condiţiilor de la Spitalul Universitar Bucureşti, precum şi colega sa Mariana Luceanu, care i s-a alăturat ulterior în acest demers, au renunţat, miercuri, la protestul lor extrem. Simion era în a 17-a zi de înfometare, iar colega sa în ziua a 15-a.

Cei doi au luat această decizie în condiţiile în care, după ce zile în şir au fost ignoraţi de autorităţi, astăzi la ei a venit finalmente un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii şi purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii, pentru discuţii care, speră Simion, vor fi cu folos.

"Ne-au întrebat iniţial care sunt motivele pentru care am intrat în greva foamei, le-am spus motivele, am spus tot ce aveam de spus. Dânşii ne-au adus la cunoştinţă că lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum păreau la prima vedere, adică nu e vorba de un control de câteva zile, de o săptămână, e un control pe termen mai lung, fapt pentru care am căzut de comun acord că nu avea rost să stăm atât de mult, să mai stăm o lună sau două, cât ar dura acest control, în greva foamei, nu ar fi ajutat pe nimeni această formă de protest încă două săptămâni. Am căzut de comun acord că întrerupem şi aşteptăm rezultatul Corpului de Control. Dacă rezultatul corpului de control este îmbucurător, va fi bine, dacă nu e îmbucurător, atunci nu ne rămâne decât să protestăm din nou", a explicat Simion pentru Epoch Times.

Întrebat dacă regretă acest demers al său şi dacă ar luat-o din nou de la capăt, Simion a răspuns: "Aş lua-o de la capăt (cu greva foamei). Trebuie să realizăm că aşa nu se mai poate, am ajuns undeva unde nu mai există cale de întoarcere. Ori realizăm că trebuie să facem ceva pentru noi, ori dacă nu trebuie să acceptăm neputinţa noastră şi… ştiţi ce urmează."

Totodată, Simion a lansat un apel către români să aibă încredere că lucrurile se vor schimba şi şi-a exprimat speranţa că cetăţenii acestei ţări să nu mai fie nevoiţi să mai plece să se opereze în afară "pentru că şi aici sunt medici foarte buni, nu buni, foarte buni şi personal foarte bine calificat."

"Şi, drept dovadă, Europa se bucură de serviciile medicilor români. Sunt şefi de clinici, directori de clinici afară, profesori, care sunt români. Încă o dovadă că România încă dă performanţă şi ar fi păcat să ne pierdem încrederea în aceşti medici".

Reamintim că Simion a intrat în greva foamei după ce angajaţii Spitalului Universitar Bucureşti au fost puşi să aleagă de bunăvoie între sporuri şi voucherele de vacanţă, cu toate că au dreptul legal la amândouă. La momentul respectiv, indignaţi că, pe lângă faptul că lucrează în condiţii precare mai sunt puşi să şi aleagă la care dintre drepturile lor să renunţe, mai mulţi asistenţi şi infirmiere au ieşit în curtea spitalului la proteste spontane, iar Daniel Simion a intrat în greva foamei. Nemulţumirile lui vizau mai mult decât voucherele, erau legate de situaţia gravă din spital în ansamblul său. Mai exact, asistentul reclama faptul că, deşi spitalul primeşte bani grei de la buget, din spital lipsesc dezinfectanţii, se operează cu truse ruginite, asistenţii n-au unde face un duş şi pleacă acasă cu bacterii pe ei, că se resterilizau firele de electro, deşi aveau ţesut ars pe ele, şi aşa se foloseau, plăcile de electrocauter se foloseau una la 10-15 pacienţi, lamele de bisturiu erau puţine, un bloc operator stă nefolosit de 10 ani în timp ce medicii operează în condiţii precare etc.

Ulterior, Mariana Luceanu, asistent anestezist a intrat şi ea în greva foamei.

În replică, managerul Adriana Nica a susţinut că acuzaţiile sunt imposibil de dovedit. Ministrul Sănătăţii şi-a trimis la spital corpul de control. Controlul este în derulare şi Simion speră ca în urma acestuia Nica va fi demisă.