PSD cere 10 milioane de lei din bugetul sectorului 1 pentru Catedrala Mântuirii Neamului. USB vrea dezbatere publică

USB a cerut să se aloce bani Spitalului de Arşi, iar propunerea trebuie să treacă de comisii, să întrunească o serie de condiţii etc. în timp ce propunerea PSD de a se da 10 milioane de lei Catedralei a intrat peste noapte pe ordinea de zi a a Consiliului Local Sector 1.
Clotilde Armand
Clotilde Armand (Epoch Times România)

PSD a cerut introducerea suplimentară pe ordinea de azi a şedinţei de joi a Consiliului Local al Sectorului 1 alocarea a 10 milioane lei din bugetul primăriei, ca şi contribuţie la construirea Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul primăriei. Potrivit Hotnews, această propunere a fost introdusă ca prim punct după ordinea de zi iniţială şi ar urma să intre în dezbatere joi seara.

Proiectul nu a întrunit numărul necesar de votului "pentru", în ciuda discursului susţinut de reprezentantul Patriarhiei care a afirmat că, fără acest sprijin bănesc şantierul se va închide întrucât se află în incapacitate de plată. Clotilde Armand şi consilierii USB au insistat să se organizeze o dezbatere publică având în vedere importanţa proiectului şi suma foarte mare.

"Dacă nu ne ajutaţi acum, blocaţi proiectul," a declarat reprezentantul BOR.

Ulterior şedinţei, Clotilde Armand a explicat, printr-o înregistrare video postată pe Facebook că atât ea cât şi colegii săi sunt conştienţi de importanţă proiectului însă nu i se pare normal ca o sumă atât de mare de bani să fie alocată fără consultări publice.

"Nouă nu ni s-a părut corect că am aflat ieri de această alocare, care nici nu a trecut de comisia de buget.... Noi am explicat că înţelegem foarte bine că este vorba despre un proiect de ţară pe care mulţi creştini-ortodocşi şi-l doresc. (...) Nu aici este dezbaterea, dezbaterea este că e o sumă de bani foarte importantă şi că nu se poate aloca aşa, pe ascuns, fără să fie o dezbatere, şi fără ca nici noi consilierii, să înţelegem despre ce este vorba.". a declarat Armand.

Clotilde Armand a mai precizat că, pentru a nu bloca proiectul la care Patriarhia ţine foarte mult, consilierii USB au propus un compromis.

"Compromisul a fost: noi astăzi va propunem să votăm 2 milioane de roni şi pentru restul de bani să avem o dezbatere publică, prima adevărat în cadrul sectorului 1. Şi la USB sunt oameni care sunt mai religioşi, alţii care nu sunt aşa, dar nu asta este dezbaterea. Chiar dacă am explicat acest aspect, propunerea noastră care am insistat să fie pusă la vot, doar consilierii USB au votat pentru şi din păcate blocul PSD şi blocul PNL au votat contra. Când PSD a cerut ca propunerea lor - un punct adiţional pe ordinea de zi - să fie votată, PSD şi aliaţii lor au votat pentru, au fost 11 voturi, PNL a votat împotriva şi USB s-a abţinut, aşa că propunerea nu a trecut.", a declarat politiciana.

Potrivit consilierei USB, pentru orice sumă atât de importată se impune o dezbatere publică şi a promis că USB va face diligenţe în acest sens.

"Noi menţinem punctul nostru de vedre, pentru orice sumă atât de importantă, menţinem ideea de dezbatere publică. Ni s-a spus: cum să facem dezbatere publică.?.. ei nici nu înţeleg ce e asta. În mod normal o dezbaterea publică durează între 6 luni şi 2 ani. Aici nu ne vom permite pentru că am înţeles că e nevoie urgentă de fonduri. Pentru prima dată vor organiza aceste dezbateri. Chiar este o valoare adăugată imensă dacă este un consens în populaţie, dacă a fost dezbătut, dacă problemele au fost analizate.", a precizat consiliera.

Clotilde Armand a reamintit că formaţiunea sa a propus să se aloce bani Spitalului de Arşi - locul unde un bolnav a fost filmat cu viermi colcăindu-i pe o rană - iar propunerea trebuie să treacă de comisii etc., ceea ce e firesc, şi a subliniat că la fel trebuie procedat şi în cazul alocării de fonduri pentru catedrală.

"Noi, de exemplu, spunem că ar fi fost mult mai bine ca în acelaşi timp să fie votată propunerea noastră de a aloca nişte bani pentru Spitalul de Arşi. Pentru Spitalul de Arşi trebuie multe comisii, sunt multe lucruri prin care trebuie să trecem şi pentru Catedrală, într-o singură zi, hop, se regăseşte pe ordinea de zi. Noi credem că e nevoie şi de partea spirituală şi de partea fizică, dar în amândouă cazurile trebuie să parcurgem nişte etape importante pentru a fi siguri că avem susţinerea tuturor.

Vom organiza această dezbatere, vom merge mai departe şi pentru proiectul asta şi pentru proiectul legat de spitale, de sănătate, vă rog să aveţi încredere că noi mereu vom susţine democraţia, dezbaterea publică şi vom aduce această manieră de a gândi în sectorul 1.", a concluzionat Clotilde.