PSD învinge. Irina Radu aleasă în fruntea TVR

Susţinută puternic de PSD, Irina Radu a fost numită preşedinte-director general al Televiziunii Naţionale.
Sigla.
Sigla. (Televiziunea Romana)
Se încarcă player-ul...

Parlamentul a ales-o marţi pe Irina Radu în funcţia de preşedinte-director general al TRV, în urma unui vot boicotat de liberali.

La vot au participat doar 230 de deputaţi şi 82 de senatori, Irina Radu fiind aleasă cu 304 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă". Liberalii nu au votat.

De altfel, parlamentarii PNL au anunţat marţi în plenul reunit că vor părăsi şedinţa Parlamentului dedicată alegerii Irinei Radu, pe motiv că nu doresc să ia parte "la un vot ilegal", iar şedinţa trebuie suspendată din lipsă de cvorum. PSD a susţinut însă că un cvorum va fi determinat la vot.

Liberalii au contestat votul de astăzi, ca de altfel şi ceea ce s-a întâmplat în comisii, acuzând PSD de încălcarea legii SRTV, care prevede ca preşedintele-director general al postului public de televiziune trebuie ales la propunerea Consiliului de Administraţie. PNL a mai anunţat şi că vor contesta decizia plenului la Curtea Constituţională.

"În cursul zilei de astăzi, deşi noi am atras atenţia că s-a comis un abuz în cadrul comisiilor de cultură, acest abuz a continuat pe plen. Grupul PNL a refuzat să participe la ceea ce s-a întâmplat pe plen şi în ciuda încălcării evidente al legii 41 s-a trecut la votarea doamnei Irina Radu. (...) Ne întrebăm de ce s-a preferat încălcarea legii cu atâta rapiditate, probabil că sunt motive pe care cei de la PSD şi de la majoritatea parlamentară vor dori să explice de ce atâta grabă în a încălca legea.

Grupul parlamentar al PNL a anunţat încă de prima dată când s-a comis acel abuz privind votul pe plen în privinţa primei nominalizări a Monicăi Ghiurco. Acea sesizare a fost deja trimisă, aşteptăm răspunsul Curţii. Pe ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de comisii reunite de ieri, la fel vom depune o sesizare la CCR, probabil că acestea vor fi judecate cu celeritate, pentru a detensiona situaţia din cadrul Televiziunii Publice.", a declarat ulterior votului Radu Carp, secretarul executiv al PNL.

Reamintim că luni, Irina Radu a fost audiată, la propunerea PSD, de comisiile de cultură ale celor două Camere şi a fost votată pentru şefia TVR. Propunerea Consiliului de Administraţie al TVR, Monica Ghiurco, a fost respinsă de comisii.

„Un abuz şi o forţare a legii”, a comentat Ghiurco, citată de evz.ro, votul Comisiilor. „Pe dl. Severin îl înţeleg, trebuie cu orice preţ să îşi păstreze influenţa politică în TVR, însă nu o înţeleg pe colega mea Irina Radu, care a demonstrat că ţine morţiş de scaun şi nu o deranjează să îşi înceapă mandatul cu o încălcare a legii. Ea nu are decât cinci voturi în CA (dintre care trei sunt ale PSD-ului) şi prin urmare nu este o propunere legitimă pentru funcţia de PDG. Acum este evidentă politizarea excesivă a TVR şi am văzut cu toţii cine o instrumentează”, a adăugat Ghiurco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne