PSD vrea puteri sporite pentru comisiile parlamentare: În Franţa, parlamentarii pot face inclusiv percheziţii!

Nemulţumită că şefa DNA nu s-a prezentat în faţa comisiei vizând alegerile din 2009, deputata PSD Oana Florea declară că va cere schimbarea legislaţiei astfel încât parlamentarii să aibă puteri mult mai mari, să fie eventual chiar ca judecătorii de instrucţie.
Deputat PSD Oana Florea
Deputat PSD Oana Florea (Camera Deputaţilor)

După ce s-a izbit de refuzuri ale şefei DNA de a se prezenta la audieri, preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele, deputatul PSD Oana Florea a anunţat luni că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificări legislative, pentru ca puterile comisiilor de anchetă să fie sporite, relatează Hotnews.

Oana Florea a dat ca exemplu Franţa, unde, susţine ea, pe timpul funcţionării comisiilor, parlamentarii acţionează ca judecători de instrucţie şi pot face inclusiv percheziţii.

"La momentul ăsta, pârghiile noastre din punct de vedere legislativ sunt destul de limitate şi cu siguranţă o parte din raportul final va cuprinde propuneri şi iniţiative legislative de întărire a comisiilor parlamentare de ancheta. (...) Eu nu cred că o va convinge acest apel (al lui Tudorel Toader - n.r.). Dânsa are opţiunea acum, în acest moment, de a răspunde la scrisoarea trimisă de Comisia parlamentară, iar dacă nu răspunde cred că ministrul Justiţiei are obligaţia să ia măsuri", a declarat Oana Florea, citată de News.ro, apreciind că procurorul şef al DNA nu va fi convinsă de apelul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se prezinte în faţa Comisiei.

Deputata PSD a mai susţinut că a studiat legislaţia din alte ţări, cu privire la comisiile de anchetă, unde parlamentarii au puteri mult mai mari, precizând că "în Franţa, deputaţii şi senatorii care se află în comisiile parlamentare de anchetă funcţionează pe perioada comisiei parlamentare ca şi judecători de instrucţie".

"Adică nişte puteri foarte mari, care le dau posibilitatea în anumite condiţii să facă percheziţii, să facă confruntări de martori. Au o mare greutate", a declarat Florea.

Reamintim în context că luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri.

Celebra comisie vizând alegerile din 2009 a fost înfiinţată la dorinţa lui Dragnea şi Tăriceanu, după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare într-un nou dosar instrumentat de DNA, jurnalistul Dan Andronic a susţinut că în seara alegerilor din 2009, Kovesi era acasă la generalul Oprea, alături de Onţanu, George Maior şi Florian Coldea.