PSRM şi PLDM semnează iniţiativa de modificare a Constituţiei

Iniţiativa Partidului Socialist din Moldova (PSRM) de modificare a Constituţiei în urma căreia preşedintele ţării va putea fi ales prin vor direct a fost susţinută de fracţiunea liberal-democraţilor, fiind semnată şi de Vlad Filat din închisoare.
Igor Dodon, liderul PSRM
Igor Dodon, liderul PSRM (facebook.com)

Conform declaraţiilor făcute de Igor Dodon, liderul PSRM, în cadrul unei conferinţe de presă, iniţiativa urmează să fie depusă marţi la Curtea Constituţională.

„La începutul anului curent socialiştii au lansat public o invitaţie în Parlament pentru deputaţi de a iniţia modificarea Constituţiei, astfel încât preşedintele ţării să fie ales direct. În luna martie, m-am adresat oficial către toţi preşedinţii partidelor parlamentare, deoarece pentru modificarea Constituţiei sunt necesare semnăturile a 34 de deputaţi. Cu regret, până acum două săptămâni, nu am avut niciun răspuns. Săptămâna trecută am relansat această acţiune către fracţiunea PLDM, astfel împreună venim cu iniţiativa ca preşedintele să fie ales direct de către popor, iar mâine o vom depune la Curtea Constituţională”, a afirmat liderul PSRM.

Pentru modificarea Constituţiei au semnat 24 de deputaţi socialişti şi 17 liberal-democraţi. Se cere modificarea art. 78 şi anume „preşedintele Republicii Moldova va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat” şi câteva articole care ţin nemijlocit de tehnică, potrivit Realitatea.md.

Dodon a mai adăugat că modificarea Constituţiei va putea fi realizată, în conformitate cu legea, în momentul în care 67 de deputaţi din Parlament vor vota „pentru”, sau prin referendum constituţional, fiind necesare 360 de mii de semnături de la populaţie.

De menţionat, şi poate nu întâmplător, cetăţenii R. Moldova s-au adunat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale fiind îndemnaţi de Consiliul MAN să-şi depună semnătura pentru organizarea unui referendum. Perioada de colectare a semnăturilor de la cetăţeni este de 2 luni, după care, Comisia Electorală Centrală va valida semnăturile şi le va trimite la parlament. Ulterior Parlamentul RM va decide data organizării referendumului pentru alegerea preşedintelui ţării în mod direct de popor.

Din cele peste 3000 de persoane care s-au oferit să facă parte din echipa de colectare a semnăturilor, au fost alese 671 care vor face parte din grupul de iniţiativă. În cursa electorală pentru funcţia de preşedinte se va putea înscrie orice cetăţean al Moldovei care îndeplineşte condiţiile prevăzute în Constituţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe