Puigdemont eliberat pe cauţiune în Germania. Extrădarea în Spania încă nu a fost decisă

O instanţă germană a decis că fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont poate fi eliberat pe cauţiune din închisoare până când se va lua o decizie privind extrădarea lui în Spania. Acuzaţia de corupţie formulată împotriva lui Puigdemont este o potenţială bază pentru predarea acestuia autorităţilor spaniole.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Instanţa din oraşul german Schleswig a decis joi că nu există niciun motiv să se creadă că fostul lider catalan Carles Puigdemont riscă să fie persecutat în Spania. Totodată, curtea a stabilit o cauţiune de 75.000 de euro pentru eliberarea lui din închisoare până când se va lua o decizie privind posibila extrădare în Spania.

Într-o lovitură puternică dată guvernului spaniol, instanţa din nordul Germaniei a decis că principala acuzaţie formulată împotriva lui Puigdemont, cea de rebeliune, nu poate fi folosită ca motiv pentru extrădare, deoarece acuzaţia similară germană de trădare implică violenţa. Prin urmare, instanţa va lua în considerare extrădarea sa doar pe baza unei acuzaţii mai uşoare, cea de utilizare eronată a fondurilor publice.

Puigdemont poate ieşi din închisoare de îndată ce plăteşte cauţiunea, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a curţii.

Într-un mesaj postat joi seară pe contul său de Twitter, Puigdemont menţiona: “Ne vedem mâine. Vă mulţumesc foarte mult, tuturor!”

Fostul lider separatist catalan a fost arestat în Germania luna trecută, pe baza unui mandat internaţional de arestare emis de Spania, în timp ce călătorea din Finlanda spre Belgia.

Puigdemont locuieşte în Belgia de când a fost acuzat de autorităţile spaniole de rebeliune şi utilizare eronată a fondurilor publice în timpul referendumului de anul trecut ce viza independenţa Cataloniei, pe care guvernul central al Spaniei îl consideră ilegal.

Curtea din Schleswig a decis că există un risc redus ca Puigdemont să fugă din Germania din moment ce potenţiala sa extrădare este analizată pe baza acuzaţiilor de corupţie şi nu de rebeliune.

Pe lângă plata cauţiunii, termenii eliberării condiţionate cer ca Puigdemont să nu plece din Germania, trebuie să anunţe dacă îşi schimbă adresa la care locuieşte, să raporteze curţii o dată pe săptămână şi să se supună ordinelor Înaltei Curţi Regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe