Puternicul şef al securităţii chineze a rămas fără aliaţi

Viitorul arată sumbru pentru Zhou Yongkang, puternicul şef al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), care controlează poliţia din China, poliţia armată şi întregul sistem judiciar.

Zhou a devenit o ţintă probabilă pentru a fi eliminat datorită luptelor recente puternice dintre fracţionile din Partidul Comunist Chinez (PCC), care l-au răsturnat pe aliatul său, Bo Xilai. Potrivit mass-mediei din Hong Kong, trei dintre liderii de vârf aflaţi sub controlul lui Zhou, au încercat să demisioneze în ultimii trei ani, ceea ce pune într-o lumină nefavorabilă puterea lui Zhou.

Ministrul Securităţii Publice, Directorul Curţii Supreme a Poporului şi Directorul Procuraturii Supreme Populare au încercat să demisioneze din poziţiile lor din cauza diferendelor de lungă durată avute cu Zhou Yongkang, a relatat revista Trend din Hong Kong.

În mai 2009 şi octombrie 2010, Meng Jianzhu, Ministrul Securităţii Publice, şi-a prezentat scrisorile de demisie Departamentului de Stat.

În martie 2011, Wang Shengjun, Directorul Curţii Supreme a Poporului, şi-a prezentat demisia Biroului Politic Central şi Departamentului de Stat. Demisia lui Wang a fost raportată ca fiind din cauza problemelor pe termen lung, cu judecătorii inepţi şi bugetele mici ale tribunalelor. În plus odată ce şi-a depus demisia, Wang şi-a luat un concediu de o săptămână pentru a-şi arăta hotărârea de a demisiona.

Cao Jianming, Directorul Procuraturii Supreme Populare şi-a prezentat demisia la scurt timp după ce a scris o scrisoare puternică Biroului Politic Central în 2010. El a afirmat că cel mai mare obstacol pentru sistemul juridic din China şi statul de drept este "dorinţa directorilor executivi", care este deasupra legii, şi puterea "indivizilor privilegiaţi", referindu-se la liderii CAPL, care manipulează legea şi sistemul de justiţie.

În mediul opac al mass-mediei din China, raportul face lumină într-un moment critic al dominaţiei regimului comunist.

Fără trei dintre subordonaţii săi de partea lui, cu Jiang Zemin aflându-se într-o stare vegetativă şi cu aliatul său Bo Xilai eliminat, viitorul lui Zhou Yongkang este din ce în ce mai sumbru.

Aceasta ar putea însemna că Ministerul Securităţii Publice, Curtea Supremă a Poporului şi Procuratura Supremă a Poporului nu vor mai fi sub controlul lui Zhou Yongkang şi a CAPL.

Ar putea fi, de asemenea, un semn că alte lucruri vor urma.

Problema Jiang Zemin

Atunci când fostul şef al PCC Jiang Zemin a venit la putere, cei doi secretari ai CAPL, Zhou Yongkang (şeful Departamentului Securităţii Publice de Stat) şi Luo Gan (şeful Comisiei Generale Centrale pentru Politici şi Drept), au devenit rapid şi în mod neaşteptat membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic format din 9 membri - cercul celei mai înalte elite politice a partidului.

CAPL controlează forţele chineze de securitate publică, instanţele judecătoreşti, procuraturile, forţele de securitate de stat, poliţia şi armata. Acest comitet are autoritatea de a mobiliza afacerile externe, educaţia, sistemul judiciar, Departamentul de Stat, armata şi departamentul de sănătate publică, în orice moment. Acesta este un alt guvern central în sine, şi, evident, existenţa sa este incompatibilă cu actuala conducere a lui Hu Jintao şi Wen Jiabao.

În acelaşi timp, Securitatea Publică, Justiţia şi Procuratura, cele "trei sisteme" care ar fi trebuit să funcţioneze independent, nu au putut să urmeze legea, să conducă investigaţii, să urmărească penal şi să judece, pentru că se aflau sub controlul CAPL.

Personalul procuraturilor şi tribunalelor, care se confruntă cu obiecţii din partea activiştilor pentru drepturile omului şi practicanţilor Falun Gong, au afirmat de multe ori cu frustrări: "Nu putem face nimic pentru că vine de sus. De ce nu vorbiţi cu CAPL sau cu Biroul 610. "

Pe parcursul ultimilor zeci de ani, Zhou Yongkang şi Luo Gan şi-au căpătat renumele de lideri corupţi ai CAPL şi au provocat resentimente publice enorme. Subordonaţii lor, cum ar fi Meng Jianzhu, Shengjun Wang şi Cao Jianming, au devenit extrem de preocupaţi de repercusiuni. Ei se temeau că într-o zi crimele lor vor fi expuse, şi ei ar deveni ţapi ispăşitori din cauza lui Zhou. Aceasta a condus la încercările lor de a demisiona.

Cele trei instituţii nu au fost întotdeauna armele CAPL. Înainte de statutul lor actual, ele au funcţionat ca organizaţii independente în cadrul Constituţiei. Numai după ce Jiang a iniţiat persecuţia împotriva Falun Gong, CAPL a câştigat puterea asupra securităţii publice, instanţelor judecătoreşti, procuraturilor, securităţii de stat, poliţiei şi armatei. Beneficiind de puteri noi acordate şi de acoliţii lui Jiang la comandă, CAPL a luat o traiectorie proprie.

Pornirea Valurilor

Timpul când Zhou să fie arestat şi să fie pedepsiţi în mod deschis Jiang şi clica lui pentru crimele lor se apropie.

Cele trei încercări de demisie indică faptul că Zhou nu mai deţine nicio putere sau influenţă la nivel înalt în cercurile politice. În timp ce Hu, Wen, şi Xi Jinping cooperează pentru a-şi consolida puterea, ştirile nefavorabile despre rivalii lor politici din fracţiunea lui Jiang Zemin sunt expuse frecvent. Acest lucru face foarte probabil ca mai mulţi oficiali de rang înalt vor dezerta din fracţiunea lui Jiang, precum primarul oraşului Chongqing, Qifan Huang, care s-a întors împotriva lui Bo Xilai a doua zi după ce Bo a fost demis.

Un astfel de climat este un moment oportun pentru ca Hu şi Wen să-l aresteze pe Zhou şi de să-l aducă în mod deschis pe Jiang în faţa justiţiei pentru crimele pe care le-au comis el şi clica lui. Acest lucru va câştiga inimile oamenilor, fără a provoca haos social în China.

A face un exemplu din pedepsirea lui Jiang va descuraja, de asemenea, rămăşiţele forţelor aliate lui şi va avea un efect stabilizator asupra situaţiei politice.

O cale de ieşire

Este cel mai probabil că a existat şi un alt motiv, pe lângă teama lor de a deveni ţapi ispăşitori ai lui Zhou, pentru care Meng, Wang şi Cao au vrut să demisioneze din posturile lor. Fiind membri ai celui mai înalt cerc politic, ei ştiu mai bine decât oricine secretele PCC-ului şi situaţia adevărată a Partidului. Probabil că ei nu au nicio speranţă pentru viitorul PCC şi au căutat o modalitate de ieşire cât mai puteau.

Hu şi Wen ar trebui să înţeleagă asta. Dacă se va continua cu actualul sistem de represiune şi de control, PCC va intra într-o fundătură de unde nu va mai fi nicio speranţă pentru China.

Hu şi Wen îşi pot folosi puterea pentru binele poporului chinez şi pentru viitorul Chinei. Prin aducerea lui Jiang şi a clicii lui în faţa justiţiei pentru crimele şi persecutarea oamenilor nevinovaţi, ei vor câştiga inimile oamenilor. Ei pot apoi să dizolve PCC şi să stabilească un nou sistem politic. Prin desfiinţarea regimului autoritar comunist, vor câştiga sprijinul şi respectul oamenilor din China şi din lume.

Acum, că puterea lui Zhou a slăbit, fără nici unul dintre aliaţii săi rămaşi în sistemul juridic, este important ca Hu şi Wen să fie decişi şi să ia măsuri rapide.

Xia Xiaoqiang este un expert pe problemele Chinei şi autor de editoriale pentru The Epoch Times în limba chineză.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe