Putin avertizează cu privire la consecinţele divizării Bisericii Ortodoxe

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că vor urma “consecinţe foarte dure” ca urmare a divizării Bisericii Ortodoxe, după ce Patriarhul Bartolomeu, arhiepiscopul din Constantinopol a anunţat luna trecută că Biserica Ortodoxă a acordat autocefalia (autoguvernarea) Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Astfel, Patriarhia Constantinopolului a revocat o scrisoare din 1686 care i-a oferit patriarhului Moscovei controlul asupra bisericii ucrainene, inclusiv puterea de a-l hirotonisi pe arhiepiscopul de Kiev.

Anunţul lui Bartolomeu din 11 octombrie, care este considerat liderul celor 300 milioane de ortodocşi din întreaga lume, a fost făcut pe fondul unei dispute tot mai intense legate de eforturile Bisericii ucrainene de a ieşi în mod oficial de pe orbita Rusiei, potrivit RFE/RL.

După patru zile de la anunţul lui Bartolomeu, Biserica Ortodoxă Rusă a susţinut că, în semn de protest, suspendă relaţia cu Patriarhatul Ecumenic.

“Doresc să subliniez un lucru: manevra politică din această zonă sensibilă va duce întotdeauna la cele mai grave consecinţe, în special pentru cei care o fac”, a declarat Putin, în primele comentarii publice după ruperea relaţiilor Bisericii Ortodoxe Ruse cu Patriarhia Ecumenică.

“Datoria noastră comună, mai ales faţă de oameni, este aceea de a menţine unitatea spirituală şi istorică”, a declarat Putin la o întâlnire a reprezentanţilor diasporei ruse, ce a avut loc miercuri la Moscova.

De asemenea, măsura Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol a amplificat tensiunile dintre Kiev şi Moscova, deja aflate la nivel ridicat după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat în războiul separatist din estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernului din Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe