Putin avertizează cu privire la o nouă “cursă a înarmării” dacă Trump iese din tratatul INF

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că retragerea SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) ar putea duce la o nouă cursă a înarmării. În plus, Moscova a susţinut că va supune decizia americanilor unui vot simbolic la ONU, potrivit RFE/RL.

Ca răspuns la intenţia preşedintelui american Donald Trump de a scoate SUA din tratatul INF, semnat în 1987, Putin a declarat miercuri seară că Washingtonul a abandonat deja Tratatul împotriva Rachetelor Anti-balistice din 2002 şi a refuzat să discute reînnoirea unui alt tratat nuclear major – tratatul New START – care vizează lansatoarele de rachete nucleare strategice şi urmează să expire în 2021.

“Dacă toate acestea sunt anulate, atunci nu mai rămâne nimic referitor la limitarea creşterii numărului armelor”, a afirmat Putin la o conferinţă de presă după discuţiile purtate la Moscova cu premierul italian Giuseppe Conte. “Şi atunci situaţia va fi, după părerea mea, extrem de periculoasă. Tot ce va rămâne este o cursă a înarmării”.

Trump a declarat că se retrage din tratatul INF deoarece Rusia a încălcat pactul cel puţin din 2014 şi pentru că acesta nu se aplică Chinei, care a dezvoltat rachete de rază scurtă şi intermediară, eliminate de Rusia şi SUA în baza tratatului.

Putin a precizat că doreşte să discute cu Trump când cei doi lideri vor participa în 11 noiembrie la un eveniment în Paris cu ocazia celei de-a 100-a comemorări a sfârşitului primului război mondial.

“Suntem pregătiţi să lucrăm cu partenerii noştri americani cu calm”, a afirmat liderul rus.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat într-un interviu la postul de televiziune Channel One că Moscova elaborează o rezoluţie pe care să o prezinte Adunării Generale a ONU pentru un vot simbolic privind menţinerea tratatului INF respins de Trump.

“Vom vedea cum vor reacţiona ţările, inclusiv aliaţi ai SUA, la acest lucru”, a susţinut Riabkov, citat de agenţii ruse de ştiri.

Riabkov a precizat pentru Channel One că deciziile lui Trump de a scoate SUA dintr-o serie de tratate majore de când a fost investit oficial în ianuarie 2017 sunt “alarmante”.

El a notat că, pe lângă INF, Trump a decis să se retragă din acordul pentru climat din Paris, acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran, acorduri ale UNESCO şi din Uniunea Poştala Universală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe