Putin cere armatei să investigheze prăbuşirea unui munte în Siberia. Se vehiculează teoria unui OZN

O cădere masivă de pietre a blocat râul Bureia şi a expus câteva sate riscului de inundaţii in Siberia.
O cădere masivă de pietre a blocat râul Bureia şi a expus câteva sate riscului de inundaţii in Siberia. (screen shot Youtube)

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut armatei să investigheze prăbuşirea parţială a unui munte într-o regiune izolată a Siberiei, pe fondul speculaţiilor că incidentul ar fi fost provocat de un OZN, potrivit Express.co.uk.

Indiferent de cauză, evenimentul a provocat o cădere masivă de pietre care a blocat râul Bureia din apropiere şi a expus câteva sate riscului de inundaţii. Cantitatea de pietre deplasate este atât de mare încât ar putea umple 13.600 de piscine de înot olimpice, susţin experţii. Între timp, căderea celor 34 milioane de metri cubi de piatră a produs o cavitate care ar putea înghiţi cantitatea de apă echivalentă cu apa folosită de toţi americanii dacă ar face duş în acelaşi timp.

Armata rusă a fost trimisă la faţa locului pentru a descoperi motivul care a provocat evenimentul catastrofal şi pentru a muta un morman de pietre cu înălţimea de 160 de metri, care a blocat în mod substanţial râul Bureia, expunând mai multe sate din regiunile Habarovsk şi Amur riscului de inundaţii.

Astfel, armata are sarcina de a muta mormanul de pietre cu ajutorul explozibilului şi diverselor echipamente, pentru ca apa să poată curge în mod nomal în albia râului.

Însă experţii au avertizat că există riscul de a avea loc a doua alunecare masivă de pietre.

O sursă a Ministerului Apărării a susţinut că un grup de specialişti s-a deplasat la faţa locului pentru a face cercetări. Mai multe unităţi de ingineri şi angajaţi ai căilor ferate, cu echipamente speciale, precum şi soldaţi şi avioane de transport vor fi implicate în înlăturarea pietrelor.

De asemenea, au început să fie elaborate planuri pentru evacuarea a 400 de persoane din satele Chekunda, Ust-Urgal şi Elga.

Dacă armata nu va debloca râul în scurt timp, inundaţiile ar putea de asemenea să afecteze linia principală de cale ferată Baikal-Amur, cu o lungime de 4.345 de km, care este o legătură vitală între regiunea din interiorul Siberiei şi coasta de est a Rusiei.

Kremlinul a trimis în zonă şi echipe de geomorfologi, geologi, hidrologi etc. pentru a evalua incidentul, care aparent a avut loc în 11 decembrie 2018, potrivit publicaţiei The Siberian Times.

Alexei Maslov, conducătorul districtului Verhnebureinski unde a avut loc incidentul, a declarat: „Încercăm să găsim o explicaţie pentru acest incident. Insist că a fost un meteorit”.

Totuşi, un sondaj local efectuat în estul Rusiei arată că, în timp ce 27% dintre persoane au aceeaşi opinie, aproximativ 33% consideră că a fost un OZN.

Cu câteva decenii înaintea acestui incident, în 1908, în timpul aşa-numitului Fenomen Tunguska, aproximativ 1.994 km pătraţi de pădure au fost culcaţi la pământ într-o regiune izolată în centrul Siberiei ca urmare a unei explozii foarte puternice.

Teoriile privind cauza exploziei din 1908 au variat de la meteorit, cometă sau prăbuşirea unui OZN, misterul fiind amplificat de lipsa oricărui crater de impact vizibil.