Putin compară protestele anti-corupţie cu “Primăvara Arabă” şi “Euromaidanul”

Protestele anticorupţie din Rusia, din 26 martie, au atras atenţia preşedintelui rus Vladimir Putin care le-a comparat cu protestele antiguvernamentale din Tunisia şi Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat protestele anticorupţie care au izbucnit pe cuprinsul Rusiei în weekendul trecut cu Revoluţia Iasomiei din Tunisia în 2011, care a făcut parte dintr-un val de revoluţii similare cunoscut sub numele de Primăvara Arabă şi care a dus la alungarea de la putere a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali, şi cu revoluţia Euromaidan din Ucraina în 2014, care s-a soldat cu fuga fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici în Rusia.

“Personal, susţin ca anti-corupţia să fie în centrul atenţiei publice”, a precizat Putin, înainte să critice “forţele politice” care folosesc problema ca propagandă electorală înaintea alegerilor din Rusia, conform site-ului de ştiri Republic.

“Aceasta este o unealtă a Primăverii Arabe”, a adăugat el. “Ştim foarte bine unde se va ajunge. Acesta a fost motivul pentru lovitura de stat din Ucraina şi a aruncat ţara în haos”.

Făcând referire la protestele de duminica trecută, 26 martie, Putin a subliniat de asemenea faptul că oricine încalcă legea ar trebui să fie pedepsit în conformitate cu legislaţia rusă.

Comentariile preşedintelui au loc la patru zile după ce mii de persoane din întreaga Rusie au răspuns la apelul liderului opoziţiei Alexei Navalni şi au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva corupţiei din sânul guvernului rus. Protestele – cele mai mari din 2011 până astăzi – au avut loc după o investigaţie desfăşurată de Fondul pentru Anticorupţie al lui Navalni, care a susţinut că premierul rus Dmitri Medvedev este în spatele unei scheme de corupţie vastă.

Putin rareori se adresează opoziţiei ruse în mod direct, astfel că remarcile sale privind protestele vor fi probabil percepute ca un semnal al importanţei lor politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe