Putin crede că Rusia ar putea ocupa Kievul în două săptămâni

(DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a accentuat retorica pe tema Ucrainei, precizând că ar putea captura Kievul în două săptămâni dacă vrea asta, a relatat publicaţia italiană La Repubblica.

La scurt timp după această apreciere, Putin a solicitat şi formarea unui ”stat” în estul Ucrainei. Analiştii consideră aprecierile liderului rus drept o ameninţare emisă pe fondul negocierilor pentru pacea Europei de Est.

”Dacă vreau, aş putea captura Kievul în două săptămâni”, ar fi declarat Putin în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso.

Preşedintele CE le-a transmis mesajul preşedintelui rus şi liderilor europeni prezenţi la summitul UE din Bruxelles, care s-a desfăşurat sâmbătă.

Aprecierea a survenit după ce liderii europeni au considerat că se impun mai multe sancţiuni împotriva Rusiei pentru implicarea în conflictul din Ucraina, unde forţele ruse se confruntă cu forţele ucrainene. Oficialii ruşi au solicitat luni o încetare a focului, după avertizările emise de ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletey, şi au precizat că va începe un mare război ”aşa cum Europa nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial”, a relatat Washington Post.

Forţele ucrainene s-au retras de pe aeroportul Lugansk în timp ce forţele separatiste, sprijinite de tancurile şi forţele ruse, au avansat în teritoriul ucrainean, potrivit BBC. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat din nou că forţele ruse sunt implicate în conflicte pe teritoriul Ucrainei, precizând că dovezile sunt ”imaginare”, potrivit Ria Novosti.

”Haideţi să ne aşezăm şi să discutăm, nu să ameninţăm cu sancţiuni”, a declarat Lavrov în prezenţa studenţilor de la o universitate din Moscova, luni.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, luni, că alianţa îşi va spori prezenţa militară în Europa Estică pentru a contracara agresiunea rusă.