Putin face apel la încetarea imediată a focului în Yemen în cadrul unor discuţii cu Iranul


Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la o încetare imediată a activităţilor militare din Yemen, în cadrul unor conversaţii telefonice cu preşedintele iranian Hassan Rouhani, conform unei declaraţii publicate joi de Kremlin, potrivit Moscow Times.

Conflictul s-a intensificat joi, după ce Arabia Saudită a lansat o operaţiune militară împotriva rebelilor şiiţi Houthi ce ameninţă guvernul din Yemen, şi care au capturat mari părţi din această ţară.

Conform televiziunii publice saudite, Riadul a anunţat că 100 de avioane participă la această operaţiune militară numită “Fire Storm”. Aproximativ 150.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Yemen.

Ambasadorul saudit în SUA, Adel al-Jubeir, a declarat reporterilor din Washington că operaţiunea Fire Storm, care implică peste 10 ţări, urmăreşte “să protejeze şi să susţină guvernul legitim al Yemenului şi să împiedice mişcarea radicală Houthi să preia controlul asupra ţării.”

Un alt scop al operaţiunii de joi, puternic criticată de Teheran, este acela de a reduce influenţa iraniană în propria lor ogradă fără a dispune de susţinerea militară directă a americanilor, conform Yahoo News.

Mai mult, miniştrii arabi de externe s-au întâlnit joi în Egipt pentru a aproba un proiect de rezoluţie în vederea formării unei forţe militare comune, cu scopul de a contracara ameninţările tot mai mari la securitatea regională.

“Sarcina acestei forţe va fi intervenţia militară rapidă în cazul ameninţărilor înregistrate la adresa securităţii naţiunilor arabe”, a declarat Nabil El-Araby, secretar general al Ligii Arabe, adăugând că această rezoluţie este “istorică”.

Putin şi Rouhani au discutat, de asemenea, despre negocierile dintre Teheran şi grupul de ţări P 5+1 în legătură cu programul nuclear iranian, exprimându-şi speranţele pentru o reuşită a discuţiilor care au loc în oraşul elveţian Lausanne, conform declaraţiei Kremlinului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.