Putin în Budapesta. Bruxelles-ul neliniştit

Preşedintele rus Vladimir Putin va sosi luni în Ungaria într-o vizită oficială de stat, generând temeri în rândul naţiunilor UE care nu văd cu ochi buni relaţia tot mai puternică dintre Budapesta şi Moscova.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Lintao Zhang/Getty Images)

Călătoria lui Putin, a doua în acest an la Budapesta, pentru a se întâlni cu premierul ungar Viktor Orban, va urmări întărirea relaţiilor Rusiei cu un rar aliat UE - Ungaria.

Putin va fi numit cetăţean de onoare al Ungariei, în semn de recunoaştere pentru rolul Rusiei la dezvoltarea centralei nucleare de la Paks, prima şi singura centrală atomică din Ungaria. Totuşi, centrala de la Paks nu este singurul punct de interes comun între cele două ţări.

De asemenea, Putin este preşedintele onorific al Federaţiei Internaţionale de Judo, iar Budapesta va găzdui în această săptămână Campionatul Mondial de Judo pentru Seniori.

Mulţi dintre criticii duri ai celor doi lideri au declarat că ambii au luat măsuri similare împotriva protestelor populare care au avut loc pentru o serie de probleme, precum drepturile civile sau libertatea presei.

Bruxelles-ul şi vecinii Ungariei şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la noua relaţie dintre Budapesta şi Moscova, temându-se ca aceasta ar putea slăbi sancţiunile occidentale impuse împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineană. Atât Putin cât şi Orban ar putea la fel de bine să discute despre tactici legate de ceea ce premierul ungar numeşte a fi “noua ordine mondială”.

Premierul ungar Viktor Orban s-a confruntat în mai multe rânduri cu UE în ceea ce priveşte poziţia dură a Budapestei asupra imigraţiei, pe care a descris-o ca fiind „calul Troian al terorismului”.

Orban a declarat recent că există anumite “puteri” care vor să slăbească şi să înlăture guvernul de la Budapesta pentru a putea elimina obstacolul din calea fluxului migraţionist şi a făcut trimitere directă la simpatizanţii magnatului George Soros şi la „birocraţii de la Bruxelles”.

Mai mult, Orban a mai susţinut că „există un plan al lui Soros”, care deja a început să recruteze voluntari pentru a-l implementa, respectivul plan vizând aducerea în Europa a unui milion de emigranţi din lumea musulmană şi repartizarea acestora în ţările membre ale Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe