Putin învinuieşte SUA pentru amplificarea cursei înarmării


Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a învinuit Statele Unite pentru actuala amplificare a cursei înarmării ce se desfăşoară în jurul lumii.

“Această nouă intensificare a cursei înarmării a fost declanşată de retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul pentru Rachete Antibalistice”, a declarat luni Putin într-un interviu cu RTS.

În 13 decembrie 2001, Washingtonul s-a retras din tratatul care a fost semnat în 1972 între SUA şi Uniunea Sovietică în ceea ce priveşte limitarea sistemelor de rachete antibalistice folosite pentru apărarea unor regiuni împotriva armelor nucleare livrate cu ajutorul rachetelor balistice.

Conform unui raport al Internaţional Institute for Strategic Studies, un think tank ce se concentrează pe securitatea internaţională, Washingtonul a cheltuit anul trecut 581 miliarde de dolari în sectorul militar.

China, Arabia Saudită şi Rusia urmează după Statele Unite în privinţa cheltuielor militare, cu 129, 81 şi respectiv 70 miliarde USD, conform raportului institutului britanic.

Liderul rus a mai declarat luni că Moscova este pregătită să negocieze cu SUA şi Europa în privinţa unei game variate de probleme, incluzând criza din Ucraina.

SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei trimiţând soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe