Putin: Legăturile cu SUA s-au deteriorat de la învestirea lui Trump

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nivelul de încredere între Rusia şi SUA a scăzut, de când omologul său american Donald Trump a fost învestit în luna ianuarie.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Peter Muhly/WPA Pool/Getty Images)

Remarcile lui Vladimir Putin, făcute în cadrul unui interviu televizat, au fost postate miercuri pe website-ul Kremlinului aproximativ în aceeaşi perioadă în care secretarul de stat american, Rex Tillerson, s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru discuţii la Moscova.

Întrebat dacă legăturile ruso-americane s-au înrăutăţit de când Trump a fost învestit în luna ianuarie, Putin a declarat: “Se poate spune că nivelul de încredere la nivel funcţional, în special la nivel militar... nu s-a îmbunătăţit ci mai degrabă s-a deteriorat”.

Mai mult, Putin a susţinut afirmaţia făcută anterior de Rusia, potrivit căreia guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu a fost responsabil de ceea ce SUA a declarat a fi un atac cu arme chimice în care au murit peste 80 de persoane în 4 aprilie.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia consideră că cele mai credibile două teorii sunt acelea că gazul toxic a fost eliberat atunci când avioanele de luptă ale guvernului sirian au lovit o unitate de producţie de arme chimice sau că atacul a fost pur şi simplu înscenat.

SUA şi alte ţări au respins afirmaţiile Kremlinului ca fiind neplauzibile.

Ca răspuns la presupusul atac chimic, SUA a lansat vineri zeci de rachete asupra unei baze aeriene guvernamentale, susţinând că această bază a fost folosită pentru lansarea atacului chimic.