Putin: Phenianul doreşte garanţii “absolute” de securitate ca să renunţe la armele nucleare

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că SUA va trebui să ofere Coreei de Nord garanţii “absolute” de securitate dacă doreşte ca regimul comunist din Phenian să renunţe la toate armele sale nucleare.

Într-un interviu cu un post de televiziune de stat chinez, difuzat miercuri înaintea unei vizite în Beijing, Putin a precizat că speră că summitul planificat pentru 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un va aduce rezultate pozitive, potrivit RFE/RL.

Putin consideră că paşii “fără precedent” făcuţi de Coreea de Nord înaintea summitului – inclusiv suspendarea testelor nucleare şi de rachete şi demolarea poligonului de teste nucleare Punggye-ri – sunt semne importante de bunăvoinţă.

Şeful de la Kremlin l-a lăudat şi pe omologul său american Trump afirmând că decizia de a se întâlni cu Kim este “curajoasă şi matură”.

Însă Putin a afirmat că Phenianul va cere “garanţii de securitate absolute” dacă SUA îşi va menţine cererea ca Nordul să abandoneze în totalitate armele nucleare, pentru a beneficia de o relaxare a sancţiunilor internaţionale.

“Nu poate fi altfel, în special după evenimentele tragice din Libia”, a precizat Putin, aparent făcând referire la răsturnarea de la putere a liderului libian Moammer Gaddafi de către rebeli libieni, cu ajutorul forţelor NATO, după ce acesta a acceptat să abandoneze programul de arme nucleare al ţării.

Putin a făcut această declaraţie după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul nord-coreean pentru a discuta despre apropiatul summit cu Trump.

Miniştri nord-coreeni au citat de asemenea exemplul lui Gaddafi pentru a sublinia că Phenianul nu va accepta un acord de dezarmare nucleară totală precum cel din Libia. Însă, unii oficiali americani au insistat în repetate rânduri că Kim Jong-un trebuie să renunţe în totalitate la armele nucleare ca parte a acordului ce ar putea fi încheiat în urma summitului din Singapore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe